banner-image

Uskoro sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) biće potpisan 1. oktobra u Sočiju, dogovorili su u Sankt Peterburgu potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka trgovine te međunarodne organizacije Veronika Nikišina.

Jagoda Lazarević, specijalni savetnik potpredsednika vlade i ministra trgovine koja je takođe u Petrogradu kaže da nakon potpisivanja treba da usledi ratifikacija u parlamentima svih sedam potpisnica sporazuma, Srbije s jedne strane i Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana koji čine Evroazijsku ekonomsku uniju. Nakon toga počinje primena sporazuma.

– Za septembar planiramo skup privrednika svih zemalja kako bi se oni upoznali sa svim prednostima i koristima koji ovaj sporazum donosi, kaže Lazarevićeva.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom Srbiji omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, a takođe su prošireni obim i vrsta robe koja će se iz naše zemlje izvoziti na tržište Evroazijske unije.

Lista proizvoda na bescarinskom režimu proširena je u odnosu na aktuelni sporazum sa tri zemlje.

Naši proizvođači moći će da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i ovčiji i kozji sir. Dobili smo i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta bez carine, kao i kvotu za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira.

Ostale vrste kravljeg sira već se nalaze na bescarinskom režimu. Ograničenja i dalje važe za šećer i živinsko meso.

Takođe, carine i dalje važe za nekoliko industrijskih i poljoprivrednih proizvoda koji su izuzeti iz režima slobodne trgovine. To su pre svega automobili, polovni automobili, kamioni, autobusi i to ograničenje je uzajamno.

Samim tim što će više robe biti na bescarinskom režimu poput voćnih rakija, ovčijeg i kozijeg sira, kao i zbog robe na kvotama za koje ne važe carine očekuje se povećanje robne razmene. Prošle godine ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU iznosila je 3,4 milijarde dolara. Trgovinska razmena sa Ruskom Federacijom čini 83,1 odsto ukupne razmene sa EAEU. Naš izvoz u države EAEU iznosio je 1,1 milijardu dolara, dok je uvoz bio dvostruko veći  2,3 milijarde dolara. Izvoz u RF čini 92,9 odsto srpskog izvoza u ovih pet država, a uvoz iz RF 90,2 odsto.

Izvor:Politika