banner-image

Užice za poljoprivredu izdvojilo 27 miliona dinara

Grad Užice će narednog ponedeljka, 17. juna, raspisati konkurs za raspodelu sredstava namenjenih subencionisanju poljoprivrednih proizvođača, najavio je Marko Stevanović, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

Kako prenosi zvaničan sajt grada za ovu namenu iz budžeta će biti izdvojeno 27 miliona dinara. Za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava biće izdvojeno 20,5 miliona, dok će 1,5 miliona biti uloženo u održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta (analiza zemljišta), dva miliona dinara namenjeno je za organsku proizvodnju i pola miliona dinara za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede. Planirano je i da se 2,5 miliona dinara uloži u podsticajne mere kod promotivnih aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Subvencije se odnose na nabavku steonih junica, krava i teladi simentalske rase, umatičenih grla ovnova, ovaca, jagnjadi, jarčeva, koza, jaradi i suprasnih nazimica. Subvenicionisana će biti nabavka muzilica i laktofriza, nabavka opreme za plasteničku proizvodnju, sistema za zalivanje i mreža za zasenjivanje i protivgradnu zaštitu, kao i nabavka poljoprivredne mehanizacije. Sredstva su izvojena i za organsku proizvodnju i sadnice voća.

Maksimalan iznos koji se odobrava je do 250 hiljada dinara, s tim što poljoprivrednici mogu konkurisati za više subvenicija do tog iznosa.

– U prvom krugu smo izdvojili 15 miliona za subvencije, dok će ostatak biti iskorišćen na jesen, jer se tada mogu nabavljati sadnice voća, objasnio je Stevanović dodavši da će se sredstva na konkursu odobravati po redosledu podnošenja zahteva, sve do njihovog utroška.