banner-image

Nedimović i Radojević obišli poljoprivrednike u Severnobanatskom okrugu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je danas, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao destileriju „Braće Kravić“ u naselju Velebit u opštini Kanjiža, i farmu krava „Mihalek-Pap“ u Utrinama, u opštini Ada.

Reč je o reprezentativnim poljoprivrednim gazdinstvima, koja ostvaruju izuzetne rezultate i čiju delatnost prepoznaju i resorno Ministarstvo i Sekretarijat.

Etno kuća i destilerija „Braće Kravić“ u Velebitu, koji se bave proizvodnjom rakije viljamovke, kajsije i dunje, u okviru svog voćnjaka, i farma porodice „Mihalek Pap“ u Utrinama, koja poseduje 400 grla krava muzara i obrađuju oko 150 hektara zemlje, svoju proizvodnju zasnivaju na modernim tehnologijama, a uz punu primenu stručnog znanja, što obezbeđuje odličan kvalitet.

Sekretar Radojević istakao je nakon obilaska ovih porodičnih gazdinstava, da je razgovor sa poljoprivrednicima na terenu, koji Sekretarijat redovno praktikuje, najbolji način da se uoče njihove potrebe i u skladu s tim nađu prava rešenja u sklopu prilagođavanja i poboljšanja mera agrarne politike.

„Mi u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu imamo mere, koje se tiču finansiranja i subvencionisanja nabavke opreme za stočarske farme, u odnosu na kriterijume prema IPARD programu. Tako smo i ove godine potpisali značajan broj ugovora sa farmama sa teritorije Vojvodine. Upravo, danas odavde želimo da pošaljemo poruku da vrednim radom i opredeljenjem za ozbiljnim bavljenjem poljoprivredom, za samo deset godina može da se dođe do statusa najvećeg proizvođača mleka u Srbiji“, poručio je Radojević danas u Utrinama, i izneo podatak da ovo domaćinstvo godišnje prerađivačima isporuči preko dva miliona litara mleka.

Radojević je poručio da poljoprivredna gazdinstva i porodični agrobiznis predstavljaju perspektivu, i zato je čvrsto opredeljenje države da ih podrži. Kako je istakao, država je uspešno obavila zadatak kada ih ojača, a onda već samostalno mogu da koriste evropska sredstva i druge subvencije.

Resorni sekretar je istakao i da je Sekretarijat u 2017. godini prepoznao proizvođače vina i rakije i direktno ih subvencionisao. On je istakao da Pokrajinska vlada takođe podržava i male proizvođače pružajući im pomoć kada je u pitanju sertifikacija njihovih proizvoda, dobijanje oznake geografskog porekla.

Ministar Nedimović je istakao da uspešna imanja, poput Farme „Mihalek-Pap“ koje je trenutno među našim najvećim proizvođačima mleka, predstavljaju rezultat velikog truda i rada.

„Jako je važno da imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve drugo što je neophodno kada je reč o proizvodnji mleka. Kada bi država imala ovakvih 20 farmi mleka, to bi bio zaista ozbiljan posao. Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine.

Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva“, najavio je Nedimović i rekao da je ovakva mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.

U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa, te kako je ministar Nedimović naglasio, to će se morati promeniti što je i planirano izmenama ovog zakona na jesen. Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina. Nedimović je naglasio da se bez kvalitetnog stočarstva ne može poboljšati kvalitet zemljišta.