banner-image

Pčelinja klinika u Bačkom Novom Selu leči telo i dušu

Lečenje ili poboljšanje zdravstvenog stanja korišćenjem pčelinjih proizvoda datira od pamtiveka, a u poslednje vreme i kod nas se sve češće mogu videti apikomore – kućice za odmor podignute nadomak košnica. Mnogi koji pate od respiratornih problema kažu da su ove kućice za njih oaze zdravlja, ali i onima koji nemaju tih problema svakako prija energija koju pčele na njih prenesu.

Zaljubljenik u pčelarenje Jozef Gašparovski iz Selenče podigao je pre par godina takvu kućicu u Bačkom Novom Selu, u svom pčelinjaku nadomak Dunava. Putnici namernici i svi koji su imali priliku i sreću da borave u njegovoj sojenici, uverili su se u blagodeti pčelinjeg mikroklimata i pčelinje medicine. Kao iskusni pčelar, Gašparovski u svom opusu ima i sijaset drugih proizvoda spravljenih na bazi meda, mleča, polena…

Nedavno je ovaj pčelar u Novom Sadu, u EU info kutku, govorio o apiterapiji – boravku u pčelinjoj mikroklimi naglasivši da je apiterapija jedna od uspešnih metoda tradicionalne medicine, pored fitoterapije, akupunkture… Apiterapija se bavi prevencijom i isceljenjem proizvodima medonosnih pčela i preparata na bazi tih proizvoda.

-Sve civilizacije su dobro poznavale i priznavale čudotvornu moć meda u ishrani i lečenju. Svi pčelinji proizvodi su izuzetno delotvorni, pre svega ako se primenjuju pravilno. Ne bi trebalo da se progutaju odmah, već da se postepeno otapaju u ustima ili piju rastvoreni u toploj vodi, čaju, mleku. I, obavezno bi trebalo da se koristi drvena ili plastična kašika, jer metal neutrališe lekovito dejstvo – savetovao je on.

Govoreći o propolisu naglasio je da deluje protiv virusa, bakterija i gljivica, pa ga stručnjaci smatraju lekom 21. veka. Zašto? Zato što bakterije protiv njega ne mogu da stvore otpornost, a takođe nema štetnih nuspojava, što je mana sintetičkih antibiotika. U medicini se propolis primenjuje kao lek kod raznih oboljenja i stanja, naveo je Gašparovski.

Za polen je kazao da ga s razlogom zovu medicinsko čudo, super hrana, antikancer…

-Smatra se super hranom, koja usporava starenje. Sadrži preko 100 identifikovanih sastojaka. Veruje se da čovek može godinu dana živeti isključivo na polenu i vodi. Pogodan je za profesionalne sportiste i za rekreativce radi bržeg oporavka mišića i kondicije. Efekti uzimanja polena mogu da budu nakon tri dana za neke bolesti (akne, čir na želudcu, gubitak apetita) pa do tri godine (lečenje alergija, radijacijske bolesti) – objasnio je on.

Gašparovski je dodao da se pouzdano zna i da pčelinji otrov ima sposobnost umanjivanja i otklanjanja bolova, sniženja krvnog pritiska, smanjivanja količine holesterola u krvi, povišenja radne sposobnosti, i u malim dozama sposobnost zaštite snage organizma.

Ležanje na košnicama

To je način zdravstvenog kontakta sa pčelama koji se zasniva na pročišćavanju ljudskog energetskog polja od slojeva negativne energije, uklanjanja energetskih blokada i stega koje su uzročnici bolesti, rekao je Gašparovski. Ležanje na košnicama, kako kaže, obnavlja bio polje, pomaže protiv depresije, pomaže u oslobađanju od strahova, poboljšava kreativnost, produbljuje meditaciju…

Pčelinja klinika u Bačkom Novom Selu

Predstavljajući jedinstvenu pčelinju kliniku u Bačkom Novom Selu Gašparovski je naglasio da takve inicijative i investicije predstavljaju efikasan način da se potmogne razvoj ruralnih sredina i doprinese uspešnijim privrednim, ali i socijalnim aktivnostima na lokalnom nivou.

Tako je recimo, pčelinja klinika u Bačkom Novom Selu uvrštena u ponudu Turističke organizacije opštine Bač, jer je, pored svih blagodeti koje pruža boravak u ovakvoj mikroklimi, od velikog značaja to što je gostima na raspolaganju lovni turizam jer su nadomak klinike lovišta Podunavsko, Plavna i Karađorđevo. U neposrednoj blizini je jezero Raš, idealo za plovidbu čamcima, a oko pčelinje klinike su šume, livade, ritovi, idealni za šetnju. Posetioci klinike, koja ima nekoliko apartmana za smeštaj, imaju priliku i da obiđu franjevački samostan iz 11. veka u Baču, srednjovekovnu tvrđavu, tursko kupatilo…