banner-image

Vina iz Srema od sada sa zaštićenim geografskim poreklom

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“ izradilo je elaborat – opsežan, strateški važan dokument za ovu granu poljoprivrede i fruškogorsko područje s ciljem da zaštiti geografsko poreklo vina ovog podneblja.

Elaborat o proizvodnji vina sa geografskim poreklom ,,Sremski rejon”/ ,,Srem” predstavljen je danas u Novom Sadu i tom prilikom rečeno je da je na ovom dokumentu rađeno tri godine i da je time završena procedura zaštite geografskog porekla vina iz sremskog vinogradarskog područja.

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“  broji 38 članova, dok su u dokumentu predstavljene 34 vinarije, odnosno 147 etiketa, koje će od naredne berbe moći da ponesu oznaku geografskog porekla. Naredne semice, očekuje se pristupanje još šest vinarija, rečeno je na današnjoj konferenciji.

,,Dobijanje oznake geografskog porekla ima izuzetan značaj na same članice, učesnike ovog opsežnog poduhvata, to je administrativna potrvda kvaliteta i zaslužuju da ponesu ime podneblja kom pripadaju. Ovo je potvrda da te vinarije svojim kapacitetima, sortama i kvalitetom vina, zaslužuju da država stane iza njih, kako bi postale prepoznatljive u širem vinskom svetu“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Dodao je da Pokrajina pomaže vojvođanske vinare da podignu kapacitete u proizvodnji, degustaciji, kao i njihove smeštajne kapacitete.

,,Uz entuzijazam i podršku vojvođanskih vinara, za kratko vreme smo uspeli da unapredimo kapacitet vinske privrede. Postali smo prepoznatljiva vinska regija, sa međunarodnim autoritetom, što potvrđuju zlatni i srebrni dekanteri na inostranim takmičenjima. Ambicija nam je da se dođe i do klasterske proizvodnje vinskih proizvoda, što potvrđuje i najava proizvodnje klasterskog penušavca od strane svih članica Udruženja Srem – Fruška gora, a uz pomoć opreme koju obezbeđuje Sekretarijat. Na ovaj način će članice zajedno da proizvode i pakuju ovaj novi prestižan proizvod“, dodao je Đoković.

Republika Srbija trenutno ima šest vinogradarskih rejona, gde se štite oznake geografskog porekla sa ukupno 64 vinarije. Od tog broja više od polovine svih tih vinarija deo su Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM – FRUŠKA GORA“.

Udruženje ove godine započinje izradu i Elaborata za apelaciju ,,Fruškogorsko vinogorje” / “Fruška gora”.

(Agrosmart)