banner-image

Traktoristi iz Vojvodine oru rumunske njive za osam evra po satu

Gazde velikih poljoprivrednih imanja u Rumuniji u potrazi su za sezonskim radnicima iz Vojvodine, a uslovi koje nude su, u odnosu na dnevnice koje daju naši poslodavci, veoma dobri.

Grupa od dvadesetak poljoprivrednika iz Turije, Temerina i drugih vojvođanskih mesta danas odlazi u Temišvar gde će ostati sve do jeseni, odnosno dok ne završe i setvu na rumunskim njivama.

-Zemlja koju ćemo raditi je u okolini Temišvara, a bićemo smešteni u gradu, u gazdinoj kući. Vlasnik firme je Austrijanac, mlad gazda koji je u Rumuniji kupio oko 8.000 hektara. Tražio je baš radnike iz Vojvodine pošto zna da smo stručni u svom poslu, da se razumemo u poljoprivredu i mašine i da smo vredni – priča za Agrosmart traktorista iz Turije koji je prihvatio posao u Rumuniji.

Kako kaže, s novim gazdom ugovorena je dnevnica od osam evra po satu, bruto. Smeštaj je obezbeđen, plaćeno je zdravstveno osiguranje, a hrana nije. Među dvadesetoricom radnika koji danas odlaze u Temišvar su oni koji će raditi kao majstori u perionici, traktoristi, kombajneri… Imali su priliku da ranije obiđu neke njive i mašine i kažu da je mehanizacija nova, da se kombajni te jačine i gabarita ne mogu videti na našim oranicama.

Najpre će, kažu, skidati uljanu repicu, potom ječam, pšenicu, suncokret i kukuruz, a po obavljenoj setvi vraćaju se kući.

Oberučke su, dodaju, prihvatili posao i uslove koje im je ponudio vlasnik imanja u Rumuniji. Neki od njih su čak napustili poslove traktoriste u firmama u Vojvodini zarad sezonskog rada u komšiluku.

Računaju da će raditi od deset do 12 sati dnevno, ali je dogovoreno da im kišni dani, kada ne budu mogli izvesti mašine na njivu, neće biti plaćeni.

Pomenimo, prema zvaničnoj evropskoj statistici – Eurostatu, prosečne satnice u Rumuniji su na dnu lestvice. Dok je u Danskoj satnica 38,9 evra, u je Rumuniji 5,1, a u Bugarskoj 4,7 evra.
U izveštaju Eurostata navodi se da je prostor Balkana veliki imigracioni prostor. Mnogi građani iz regiona u potrazi za boljim životom odlaze u EU da rade za veće dnevnice. Tako I Rumuni ostaju bez radne snage a sa radnicima iz Vojvodine imaju dobro iskustvo.

Dodajmo i to da se trećina evropskih gazdinstava nalazi upravo u Rumuniji. Statistika kaže da se nešto više od 171 milion hektara zemljišta u EU koristi za poljoprivrednu proizvodnju. To je oko 40 odsto ukupne površine zemljišta u EU. Ovim zemljištem upravlja oko 10,3 miliona farmi i menadžera farmi.

S. G.