banner-image

Potrošnja vode u Novom Sadu veća 30 odsto zbog zalivanja njiva i krađe

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija upozorilo je danas da je potrošnja vode u Novom Sadu povećana za 30 odsto od uobičajenog proseka i navelo da razlog za to nisu samo velike vrućine koje su vladale prethodnih dana, već i činjenica da garđani vodom za piće navodnjavaju poljoprivredne površine, a pojedinci se i neelgalno priključuju na vodovod.

“Imamo razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu može imati povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropakove”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da veliki problem predstavlja i nelegalno priključivanje na legalno sagrađenu vodovodnu mrežu, prema kojem JKP Vodovod i kanalizacija “ima nultu toleranciju”.

“Novi Sad godinama unazad ima veliki problem sa nelegalnim priključcima i svake godine stručne službe naše preduzeća evidentiraju više stotina pokušaja nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu. Svi oni građani, koji na takav način pokušaju da se priključe, suočavaju se sa prijavom i automatskim isključenjem sa vodovodne mreže jer, podsećamo, krađa vode je krivično delo. Nelegalnim priključivanjem izazivaju se veliki gubici na sistemu i direktno se ugrožava vodosnabdevanje legalno priključenih potrošača”, piše u saopštenju.

Pozvali su sugrađane da takve slučajeve krađe vode prijave, kako ne bi trpeli “zbog nerazumnih i bahatih postupaka pojedinaca”.

“Apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog vodovoda jer, nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan. Takođe, molimo građane da proveravaju i održavaju svoje unutrašnje instalacije kako bismo i na taj način predupredili nepotrebno i prekomerno trošenje vode”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem blizu 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem i naveli da Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode.

(Autonomija)