banner-image

Vojvodina: Za mlade poljoprivrednike na selu 250 miliona dinara

Poljoprivredni proizvodjači mladji od 40 godina, njih ukupno 204, potpisali su danas u Pokrajinskoj vladi ugovore vredne 284 miliona dinara, na osnovu konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji Vojvodine u 2019. godini.

Pokrajinska vlada je 2017. godine, preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, uvela ovu novu meru subvencionisanja usmerenu prema mladim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi podstakla ostanak mladih na selu i njihovo ekonomsko osnaživanje.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević naveo je  da ohrabruje činjenica da od ovih 204 mladih poljoprivrednika, njih 71 je mladje od 25 godina, a 101 je u rasponu od 26 do 35 godina.

„Više od pola korisnika ovih sredstava su žene, čak 108 poljoprivrednica s kojima su danas potpisani ugovori, kao i pet korisnika koji imaju završen poljoprivredni fakultet“, rekao je Radojević.

Sredstva su namenjena za primarnu, preradjivačku i stočarsku proizvodnju, a korisnici će u ovim investicijama učestvovati 12 odsto.

Najviše ugovora je potpisano sa korisnicima iz lokalnih samouprava Vrbas, Novi Sad, Bačka Palanka i Sombor, a najveće interesovanje je bilo za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke.

Sredstva su, između ostalog, dodeljena za nabavku poljoprivrednih mašina, plasteničku proizvodnju, podizanje novih zasada voća, hmelja i vinove loze, za priplodna grla za meso i mleko i opremu za stočarske farme, zatim za opremu za preradu voća, povrća i grožđa, opremu za preradu uljanih kultura, opremu za preradu začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, opremu za preradu mesa, kao i za opremu za zanatsku proizvodnju piva.

(Agrosmart)