banner-image

Ječam zreo, vlaga odlaže žetvu

 Stručnjaci Fabrike za proizvodnju pivskog slada „Sufle  Srbija” u Bačkoj Palanci prve vesti o početku žetve ozimog ječma u pojedinim delovima Vojvodine, kao i o prvim prinosima, primili su sa rezervom.

Vojislav Bursać, direktor agronomije u ovoj kompaniji u Bačkoj Palanci koja je ugovorila proizvodnju na blizu 20.000 hektara, kaže da je žetva počela sporadično. Stručnjaci kažu da su prvi otkosi pali na njivama koje su prošle jeseni ranije zasejane i na peskovitom zemljištu.

– Pravi početak žetve očekujemo krajem iduće nedelje, jer iako je ozimi ječam zreo, problem je vlaga – konstatuje Bursać. – Sa prestankom padavina i sa nekoliko toplih dana sigurno će se ovaj važan posao završiti za 10-tak dana. O prinosima je rano govoriti na osnovu prvih otkosa, jer naša generalna procena je da će u zavisnosti od regiona oni biti šarenoliki. Sigurno je da je najgore prošao deo Banata gde se očekuje prosečan pronos od četiri tone po hektaru i sa takvim rodom ne može se govoriti o isplativosti proizvodnje. Bolje će biti u Sremu i Bačkoj gde se očekuju prinosi od pet do osam tona po hektaru.

Sve je pripremljeno za otkup ječma, a najveća fabrika za proizvodnju pivskog slada u Srbiji i regionu može da otkupi 90.000 tona ječma i da proizvede 70.000 tona slada koji kupuju i Apatinska pivara, „Karlsberg” i „Hajneken”, ali i drugi proizvođači piva u Srbiji. Iz Palanke pivski slad se izvozi i u zemlje u okruženju. Ječam će se tokom žetve otkupljivati na 14 otkupnih mesta širom Vojvodine.

Danas se iz eksternih silosa, u mestima van Palanke, dnevno dovozi u fabriku od 7.000 – 9.000 tona prošlogodišnjeg ječma, a u eksternim silosima pravi se mesto za ovogodišnji rod. Drugim rečima to znači da će se još duže vreme slad proizvoditi i pivo praviti od lanjskog ječma.

Ono što najviše interesuje proizvođače, odnosno kooperante koji su sa Sladarom ugovorili proizvodnju preko zadruga, svakako je cena.

Prošle godine kilogram ozimog ječma plaćan je 17,30 dinara, bez PDV, a jarog koji se jako male seje, 19,50 dinara, bez PDV.

U Bačkoj Palanci kažu da će ovogodišnju cenu objaviti posle procene roda u zemljama u okruženju, pre svega u Bugarskoj i Rumuniji, ali je sasvim izvesno da će po tradiciji ječam proizvođačima biti isplaćen prvog četvrtka u julu.

Izvor:Dnevnik