banner-image

Selo gori na skijalištima Srbije, a gase ga pivom

Školujte decu da budu glumci u seriji Selo gori a baba se češlja, a tuđu tapšite po ramenu da se vrate na selo. Školujte decu da budu dobri glumci i da reklamiraju pivo pa onda nek se vrate na selo. Školujte decu da dobiju diplomu na Megatrendu, a ne na nekom uglednijem domaćem ili stranom univerzitetu pa ih onda zaposlite kao direktore Skijališta Srbije, a tuđu decu vraćajte na selo i trošite tuđe pare za kupovinu glasača po zemljoradničkim zadrugama a sve pod firmom povratka na selo. Napustite selo, postanite pesnici pa onda pričajte tuđoj deci da ne idu u grad već da ostanu bogu iza nogu i da budu nadničari ….

To vam je u suštini formiranje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Možda su oni spremili nešto pametnije i konkretnije, ali to  nismo čuli, a sigurno i nećemo. Verovatno će smisliti da još para razdele nekakvim njihovim zadugama, a ima i državne zemlje koju takođe mogu da poklone pitaj boga kome i pitaj boga kako. Majstori. I  ništa dugo oni nisu u stanju da smisle i neće. Odmah da im postavimo jedno prosto pitanje.

Gase se sela na jugu Srbije a državne zemlje ima u Vojvodini, kako ćete to da nivelišete majstori.

Brine činjenica da je na ovom oskurnom skupu amatera ljubitelja sela i seljaka i najpametniji bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Teško mi je to da priznam ali moram. Treba mreti i istinu govoriti.

Prosto rečeno, Vučić je rekao da su male šanse da se mladi zadrže na selu a kamoli da se vrate, jer je realnost mnogo drugačija od seoskih bajki i priča dokonih stručnjaka i kvazi statističara koji ne znaju da protumače ni dva statistička podatka unakrst, a na da iz njih donose strategije razvoja. Vučić je rekao da od ovog posla vajde neće biti i da će mnogo para biti bačeno u bunar, ali da će on podržati Tim za spas i napore. Naravno, Vučić je ostao dosledan sebi i svojoj političkoj demagogi jer nije odbio da sponzoriše projekat za koji unapred zna da ima male šanse za uspeh. On ništa ne gudbi. Podržao je opstanak maldih na selu, podržao tim, a ako ništa od toga ne bude kao što je jasno da ništa biti neće, on je ruke već oprao.

Da se vratimo Timu. Okupio se trust mozgova i amatera spasioca  sela.

Deco ne nasedajte, barem svi vi koji danas živite na selu i koji imate manje od 20 hektara, a nemate 30.000 evra da uložite u voćnjake i vinograde. Škola i knjiga su vaša budućnost a ne lupetanja ovih demagoga. Svet je globalno selo i to je jedino selo koje vas treba da zanima i gde je vaša budućnost.

Opskurana serija Selo gori a baba se češlja, koja je ima rekordnu gledanost. Skoro gledana kao i rijaliti program.  Da li je Selo gori  pripomoglo povratki mladih na selo. Je li to to selo o kojem maštaju ovi eksperti.

Lako je vrhunskom glumcu kakav je Nenad Jezdić da glumi i amatera ljubitelja povratka na selo. To on može kao i trećina onih seljaka koji dans žive od poljoprivrede, za ostale nema šanse, a priča o povratku na selo je totalna budalaština.

O pošti pregovara ministar policije, a o selu i zadrugama direktor pošte Milan Krkobabić

Ministar bez portfelja i direktor pošte koji ne pregovara s poštarima kad je tamo veliki štrajk već vraća mlade na selo. O pošti pregovara ministar policije, a o selu i zadrugama direktor pošte. Sina je naravno zaposlio u Skijlištima Srbije. Licemeri …

Znaju li ovi genijalci koliko sela i seljaka ima u Austriji i koliki je izvoz austrijskog agrara. Znaju li ovi stručnjaci koliko seljaka ima u Holandiji i koliki je holandski izvoz poljoprivrede. Znaju li kako je u Danskoj, Francuskoj… Ovi amateri ljubitelji sela hoće Srbiju da vrate u Afriku a ne da je spreme za Evropu. Ne za članstvo u EU jer oni verovatno misle i sve rade da mi u EU nikad i ne uđemo. Selo i poljoprivreda su dve potpuno različite stvari.

Poljoprivreda i selo su dva totalno različita pojma. Za život na selu ima mesta, za sve ove koji i sada žive ali da se bavi ozbiljnom tržišnom poljoprivredom 21 veka neće moći ni 20 odsto onih koji to sada rade. Može i doktor i vozač kamiona i IT ineženjer da živi na selu, a živeti od poljoprivrede mogu i oni koji žive u gradu.

Nemačka je po površini tri puta veća od Srbije a ima petnaest puta više stanovnika. To znači da po logikama ovih dežurnih statističara što broje prazna sela i prbrojavaju krave u naša sela može da stane barem 50 miliona ljudi. I može. Ako je suditi po ukupnom stanovništvu Nemačke, a ne o broju onih koji žive u nemačkim selima. Ali je pitanje je od čega će ovih novih 50 miliona srpskih seljaka da žive.

Gospodo glumci, pesnici i ostareli akademici i gospodine Vučiću, škole su budućnost sela. Tak kad sva deca budu imala novca da mogu da odu iz sela a ipak ostanu u njemu biće znak da je ova država i ovo društvo na pravom putu. Ne podela tuđih para za zadruge i poklanjanje državnih njiva. Svakom detetu na selu obezbedite besplatno srednjoškolsko obrazovanje uz plaćen smeštaj u gradu i hranu. Talentovanima i fakultet ali ne Megatrend.

Mnogo talentovane dece i danas će da ostane seoska sirotinja jer nama para da se školuje ni za IT ni za varioca ni za vozača kamiona. Svako dete na selu kad poraste može da i treba da živi i da se ponaša kao pripadnik srednje klase u Parizu ili Berlinu, a ne kao kao karikatura iz popularne serije Selo gori a baba se češlja. Da li ćemo to uspeti ne zavisi od zadruga i Tima za spas sela već od obrazovanja i razumne ekonomske politike.

Ko će vam brati maline i jagode i po kojoj ceni? Ko će raditi u Kostićevim i Miškovićevim voćnjacima? Ko će vam biti nadničar u ovom masovnom ludilu koje zovete spasavanja srskih sela i ostanku mladih na selu. Njihova deca sigurno neće. Ona su pozavršvala vrhunske svetske fakultete, a vi  budite seoska sirotinja.

Milovan Lukić