banner-image

Radojević i Nedimović obišli vojvođanske poljoprivrednike

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je danas, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao poljoprivredno gazdinstvo porodice Begojević u Suseku, u opštini Beočin.

Nakon ove posete, obilazak poljoprivrednika u Južnobačkom okrugu, nastavljen je sastankom sa poljoprivrednicima u Begeču.

Porodica Begojević koja, u okviru svog gazdinstva, poseduje 50 grla krava muzara, bavi se uzgojem svinja i ovaca i obrađuje oko 200 hektara zemlje, primer je poljoprivrednog domaćinstva koje postiže izuzetne rezultate.

Današnja poseta poljoprivrednicima u Pokrajini, prema rečima pokrajinskog sekretar za poljoprivredu dr Vuka Radojevića, bila je još jedna prilika da se upoznaju sa pokrajinskim merama za poljoprivredu.

„Zahvalan sam i ministru Nedimoviću, koji zajedno s nama obilazi registrovana poljoprivredna gazdinstva širom Vojvodine. Ovakva gazdinstva su pravi primer dobre prakse, gde pored ratarske imamo i ozbiljnu govedarsku, svinjarsku i ovčarsku proizvodnju. Poruka je da na ovakav način jedno gazdinstvo može da opstane i da izbori svoje mesto na tržištu i obezbedi egzistenciju za sve svoje članove“, rekao je Radojević.

On je podsetio da resorni sekretarijat ima značajan iznos finansijskih sredstava namenjen za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, i naglasio da nikada nije bilo više novca za ovu namenu u agrarnom budzetu Vojvodine.

Dr Radojević je ukazao i na povoljnosti startap programa za mlade poljoprivrednike i pozvao ih da konkurišu. Kako je naveo, za mlade poljoprivrednike nivo subvencija, u odnosu na ukupnu investiciju, iznosio bi do 90 odsto. Ovakve subvencije su odlične da podstaknu početnike u njihovom agrobiznisu, s ciljem i da mladi ostanu na selu i stvore uslove za dobar život.

Radojević je ukazao i na činjenicu da baš u Begeču postoji pravi primer dobre prakse, gde je označeno geografsko poreklo „begečka šargarepa“, uz punu podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. To je, kako je pokrajinski sekretar naglasio, istovremeno i dobar primer udruživanja individualnih proizvođača – u zemljoradničku zadrugu –„Begečki povrtari“, koja jeste nosilac intelektualne svojine i model koji treba i ostali da primene.

Dr Radojević je istakao da je ovo model adekvatne podrške od strane svih činilaca na državnom nivou, u cilju povećanja konkurentnosti i intenzivnosti poljoprivredne proizvodnje.

Povodom sastanka sa poljoprivrednicima u Begeču, ministar Nedimović osvrnuo se na šire potreba, koje su u ovom bačkom mestu iskazali na planu prerađivačke industrije njihovih proizvoda.

„Ako mene pitate, Begeč je simbol promene, u kvalitativnom smislu, za poljoprivredu Srbije. Ako je pre deset godina Srbija bila uvoznik šargarepe, a danas je jedan od većih izvoznika, i izvozi u zemlje koje su nekad bile najbolji izvoznici, poput Poljske, onda je to pokazatelj koliko se ovde dobro radi i kako se primenjuju najsavremenija tehnološka znanja“, ukazao je Nedimović. On je podsetio da ova sredina koristi i sredstva iz IPARD fondova, kao i da je logično da se sada stiglo do prerađivačke industrije. Ministar poljoprivrede je izneo mogućnost da se ovde izađe sa merama podrške koje je Republička vlada namenila za prerađivačku proizvodnju, u visini od od 20 do 50 odsto, za izgradnju novih pogona.

Kako je Nedimović ukazao, ovde nije fokus samo na novim radnim mestima, već na novoj inovativnoj opremi i novim tržištima, neophodnim našoj poljoprivredi.