banner-image

Protest poljoprivrednika zbog niske otkupne cene pšenice

Članovi udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca, koje je deo Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, organizovaće u petak 28. juna 2019. godine protest povodom najave niske otkupne cene pšenice.

Ovaj skup biće ujedno i najava protesta koje će Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAP) organizovati u opštinama i gradovima širom Srbije, ukoliko se u najkraćem roku ne nađe rešenje za cenu pšenice.

U saopštenju koje je ovim povodom izdala Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije traži se da minimalna cena pšenice za rod 2019. bude 22 dinara/kg + PDV.

Poznato je da je cena pšenice rod 2019. na berzi 24 dinara + PDV. Prema kalkulaciji NAP, proizvođačka cena koštanja pšenice je 23,30 dinara/kg sa prinosom od 4.500 kg/h, ali je malo verovatno da će biti ostvaren toliki prinos, ukoliko se zna sa kakvim problemima su se suočavali poljoprivredni proizvođači koji uzgajaju ovu kulturu od setve da sada.

– Tražimo da Republička direkcija za robne rezerve izvrši otkup pšenice pre početka žetve i da nam omogući da putem robnih rezervi možemo da uzimamo veštačko đubrivo u razmeni za pšenicu i kukuruz, kaže se u saopštenju NAP.

Takođe, zahtevaju da se nastavi istraga protiv monopolista, kartelskog ponašanja  i dogovaranja cene koja je pokrenuta protiv prerađivanja i otkupljivača.