banner-image

Od države milion i po za opremanje voćnjaka, plastenika…

Do 30. avgusta poljoprivrednici, preduzetnici, privredna društva, zadruge i škole, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava mogu da konkurišu za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura.

Podsticaji obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja, obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje, berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura.

Povraćaj iz državne kase mogu da dobiju, recimo za konstrukcije za plastenike (aluminijumske, pocinkovane čelične, čelične i plastične), višegodišnje, višeslojne folije za pokrivanje plastenika, folije za senčenje i sprečavanje gubitaka toplote, mreže za senčenje objekta, mašine za setvu/sadnju i mulčiranje u zaštićenom prostoru, opremu za ventilaciju, hlađenje, odnosno grejanje prostora, sisteme za navodnjavanje sa mogućnošću đubrenja i vlaženje prostora mikroorošavanjem…

Takođe, sufinansira se nabavka protivgradnih mreža, žičane ograde za ograđivanje voćnjaka i vinograda,  materijala za pokrivanje voćarsko-vinogradarskih kultura u cilju zaštite od mraza – agrotekstila, rotositnilica (rotofreza), frostbustera gorionika, zadimljivača (fogera), priključne mehanizacije za sitnjenje i skupljanje i briketiranje ostataka posle žetve/rezidbe…

U cvećarskoj proizvodnji podsticaji mogu da se dobiju za materijale za pokrivanje povrtarskih kultura i cveća, u cilju zaštite od mraza – agrotekstil, priključne sejalice/sadilice za setvu/sadnju,  sisteme za navodnjavanje u cilju zaštite od mraza: razvodne cevi, laterale, mikroraspršivače, raspršivače, rasprskivače, spojnice, filtere, ventile…

Pravo na podsticaj ostvaruje podnosilac, koji je između ostalog, u potpunosti realizovalo investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara tekuće godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Za ostvarivanje prava na podsticaje i za isplatu podsticaja za realizovane investicije u skladu sa ovim Javnim pozivom opredeljuju se sredstva u ukupnom iznosu od 1.300.000.000 dinara.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini u skladu sa Pravilnikom je 1.500.000 dinara.

Više informacija u vezi raspisanog Javnog poziva može se dobiti pozivom na  telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Do tri hektara povrća, 50 hektara žitarica…

Za podsticaje mogu da konkurišu gazdinstva koja imaju sledeće površine:

(1) do 0,5 ha povrća, voća ili cveća u zaštićenom prostoru,

(2) do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća,

(3) od 0,2 do 100 ha grožđa, a koje parcele su upisane i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom koji uređuje vino;

(4) do 3 ha povrća (na otvorenom polju),

(5) od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju),

(6) do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja,

(7) do 50 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja;

Ovde možete preuzeti pravilnik:

PRIMARNA-BILJNA