banner-image

Svetska  konferencija o biodiverzitetu u Norveškoj

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan predvodiće delegaciju naše zemlje na Devetoj konferenciji o biodiverzitetu, u organizaciji Programa UN za životnu sredinu, od 2. do 3. jula u Trondhajmu, u Norveškoj.

Trivan će, u svojstvu jednog od potpredsednika narednog zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA 5), prisustvovati i prvom sastanku Biroa UNEA 5.

Konferencija u Trondhajmu će se baviti izazovima postizanja vizije za biodiverzitet do 2050. godine, istražiti puteve potrebnih promena i doprineti razvoju globalnog okvira za biodiverzitet nakon 2020. godine.

Sastanak Biroa UNEA 5 biće posvećen radu na omogućavanju inkluzivnog, transparentnog i efikasnog procesa pripreme osnove za uspešnu realizaciju naredne Skupštine UN za životnu sredinu, koja će se održati 2021. godine u Najrobiju.

Pomenuti skup će se nadovezati na delovanje i rezultate prethodnih skupština, sa ciljem jačanja aktivnosti, podsticanja dijaloga i izgradnje konsenzusa.

Prisustvo na navedenom događaju su potvrdili predsednik i potpredsednici petog po redu zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA 5).

Trivan će ovom prilikom imati i bilateralni susret sa ministrom životne sredine i klime Kraljevine Norveške Olom Elvestuenom, koji je i predsedavajući predstojeće UNEA 5.