banner-image

Nektar u Vladičinom Hanu ima najveću plantažu organskih jabuka u Srbiji

Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, otvorila je u Vladičinom Hanu najveću organsku plantažu u Srbiji od ukupno 114 hektara, saopštila je ta kompanija.

Ova investicija je, navode iz Nectara, još jedan veliki korak u dugogodišnjem opredeljenju kompanije da proizvodi zdrave proizvode sa dodatom vrednošću za svoje potrošače i u Srbiji i širom sveta.

– Danas sa ponosom otvaramo najveće plantaže organskih jabuka u Srbiji na 45 ha, a plan je da u naredne četiri godine zasadimo svih 114ha. Očekujemo da već u prvoj godini prinos bude čak 500 tona najboljih sorti organskih jabuka. U opremu i sadnice je uloženo 200 hiljada evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500 hiljada evra. Naše organske jabuke koristiće se za proizvodnju organske dečije hrane brenda Frutek, proizvodnju Life organskih sokova, i prvih na tržištu organskih ceđenih sokova. Cilj je da podstaknemo mlade poljoprivednike da se vrate na selo, da pomognemo farmerima tako što će imati siguran otkup u Hanu i okolini gde je naša najveća fabrika za preradu voća i povrća. Samo ove godine očekuje se angažovanje preko 100 ljudi iz ovog kraja za berbu organske jabuke. Do sada smo u Vladičin Han uložili preko 15 mil EUR jer želimo da, zajedno sa državom i lokalnom samoupravom revitalizujemo ovaj kraj – istakao je Mihailo Janković, generalni direktor Nectar grupi.

Otvaranju su prisustvovali i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Velimir Stanojević.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Nectar ovom investicijom na najbolji način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, boljem korišćenju velikih proizvodnih i izvoznih potencijala tog segmenta srpskog agrobiznisa i stvaranju uslova za ekonomski rast i zapošljavanje na jugu Srbije.

– Privredna komora Srbije je inicirala i, u komunikaciji sa nadležnim državnim institucijama, posvećeno radi na rešavanju ključnih pitanja za razvoj domaće organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda, kao što su harmonizacija propisa sa međunarodnim standardima, registracija preparata za najsavremeniju zaštitu bilja i semena i usklađivanje podsticajnih mera sa realnim potrebama proizvođača – izjavio je Čadež o dodao da ga raduju ovi veliki koraci Nectara i da je u tome uspešna budućnost poljoprivrede i proizvodnje hrane u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević, izjavio je da je organska proizvodnja je dugoročni strateški cilj države.

– Ovo je velika šansa za jug Srbije i male proizvođače, a Nectar je porodična kompanija posvećena zemlji iz koje je potekla, koja nudi siguran otkup voća pogotovu u ovom kraju gde se nalazi fabrika. Ovakav potez je odličan put koji vodi daljem razvoju poljoprivrede u ovom kraju – rekao je on.

Za 20 godina kompanija Nectar je ostvarila preko 1 mlrd EUR bruto dodate vrednosti u Srbiji, podržala 5.500 radnih mesta u sistemu vrednosti, izgradila preko 30 brendova i apsolutni je lider sa 22% tržišnog učešća na regionalnom tržištu sokova.

Izvor:eKapija