banner-image

Pronađeno meso inficirano afričkom kugom svinja u Severnoj Irskoj

Afrička kuga svinja otkrivena je u mesu koje je oduzeto na aerodromu u Severnoj Irskoj i to je zvanično prvi put da je ovaj virus detektovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi Gardijan.

Zvaničnici su oduzeli oko 300 kilograma ilegalno unetog mesa i mlečnih proizvoda koji su pronađeni u prtljagu. Hrana je poslata na analizu u Institut u Belfastu gde je i potvrđeno prisustvo opasnog virusa.

Iz instituta su saopštili da se radi o veoma infektivnom virusu opasnom po populaciju gajenih svinja koji u namirnicama može da preživi nekoliko meseci, čak i kada se radi o prerađenom mesu.

Ministarstvo poljoprivrede koje je ispitalo ovaj slučaj je ipak zaključilo da pronalaženje zaražene pošiljke ne predstavlja značajnu pretnju po zdravlje gajenih svinja, pa tako  ni na status države koja je označena kao „slobodna“ od ove bolesti.

Mišljenje resornog ministarstva ne dele odgajivači svinja. Nacionalna asocijacija odgajivača svinja je i ranije upozoravala na mogućnost da se sa ilegalnim unosom mesa u zemlju unese i virus. Odgajivači ne isključuju mogućnost da će virus unet u zemlju ovim putem ipak moći da pronađe put do divljih ili gajenih svinja.

– Moguće je da se zaraženo meso već nalazi u nekom frižideru, jer nije moguće kontrolisati sve što se u zemlju unese, kažu odgajivači i navode da je rizik mnogo veći od onoga što zvaničnici žele da priznaju.

Afrička kuga svinja je neškodljiva po ljude ali je izuzetno opasna za svinje. U poslednje vreme je širom sveta registrovano oko 6.000 žarišta bolesti koja se prenosi dodirom zaraženih sa zdravim životinjama, ali i putem insekata.

Odgajivači svinja ističu da bi izbijanje zaraze u UK imalo devastirajuće posledice po tamošnje svinjarstvo i iz tog razloga traže da se kontrole dodatno pojačaju.

S.K.