banner-image

Malinari danas u 5 do 12 počinju štrajk glađu

Danas, simbolično u pet do dvanaest, predstavnici Asocijacije malinara Srbije nezadovoljni otkupnom cenom malina u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu započeće štrajk glađu.

Kako navodi portal Infoliga.rs  zahtevaju hitan sastanak sa predsednikom države, Aleksandrom Vučićem i smenu ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasima Ljajića. Razlog  je, kako navode, monopol hladnjačara iz ovog kraja Srbije koji malinu plaćaju 140 dinara dok je u Kosjeriću od 170 do 190 dinara.

-U srcu uzgoja ’’vilameta’’, Arilju, Ivanjici, Užicu i Požegi najniža je cena otkupa. To je nedopustivo. Više ne možemo da se borimo sa monopolom hladnjačara i nećemo odustati od ovog štrajka dok nadležni organi ne reaguju. Hoćemo da znamo koji je razlog da na jugu Srbije malina bude od 150 do 170 dinara, u Kosjeriću i do 190 dinara a ovde, gde je centar uzgoja, najjeftinija. Ovog puta ne odustajemo do ispunjenja zahteva koliko god nas to koštalo – kažu iz Asocijacije malinara Srbije, a prenosi Infoliga.

A zahtevi malinara iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga su da akontna cena u svim hladnjačama iznosi 1,45 evra koja bi rasla u skladu sa izvoznom tržišnom cenom.

Ukoliko ne dođe do dogovora, predstavnici Asocijacije malinara Srbije najavili su da će blokirati najveće hladnjače jer ne žele da barikadama na putevima ugrožavaju nedužne građane.