banner-image

Zadrugari Vojvodine i Privredna komora na istom zadatku – da unaprede poljoprivredu

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) Radislav Jovanov potpisali su danas u PKV Sporazum o saradnji u cilju uspostavljanja osnova za trajnu i kontinuiranu saradnju, što je podržao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević.

Vučurević je istakao da je potpisivanje Sporazuma rezultat dugogodišnje saradnje PKV i ZSV.

„Danas hoćemo da institucionalizujemo našu saradnju, koja je na najvišem nivou“, rekao je Vučurević i dodao da je ZSV jedan od najznačajnijih partnera PKV kada je u pitanju poljoprivreda. „Mi ćemo ovim Sporazumom obezbediti široku, kontinuiranu saradnju između ZSV i PKV, a cilj je zajednički rad na umrežavanju zadruga“, istakao je Vučurević. On je naglasio da poljoprivredna proizvodnja pokazuje rast.

Što se tiče ukupne spoljnotrgovinske razmene agrarnih proizvoda, ona je u prvih pet meseci ove godine iznosila oko 841 miliona evra i beleži povećanje od 33,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izvoz u ovom periodu iznosi 597 miliona evra i on, takođe, beleži povećanje u odnosu na posmatrani period u prethodnoj godini i to za 36,7 odsto.

Žitarice i proizvodi na bazi žitarica su dominantna grupa u izvozu vojvođanskog agrara, i za prvih pet meseci ove godine ostvaren je njihov izvoz u vrednosti od 206,3 miliona evra što predstavlja 35 odsto ukupnog robnog izvoza vojvođanskog agrara.

Da PKV i ZSV već duži niz godina uspešno sarađuju, potvrdio je i predsednik ZSV Radislav Jovanov, koji je istakao da je danas ta saradnja dodatno unapređena. „Mi želimo zajedno sa PKV i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da pronalazimo nova tržišta za naše članice. Kao što svi znamo, mi sve možemo da proizvedemo, a ono što je danas najaktuelnije je plasman naših proizvoda. Naše članice, zadruge, zadrugari, proizvođači su se okrenuli ka intenzivnim turama, sve više je u fokusu voće i povrće. Potrebna su nam nova tržišta, poput Maroka, Egipta, Kine, Rusije, a to možemo da uradimo zajedno sa Pokrajinskom vladom i PKV“, naglasio je Jovanov i dodao da je jedan od razloga prisustva pokrajinskog sekretara za poljoprivredu današnjem potpisivanju Sporazuma i da se članice ZSV što lakše izbore sa nelojalnom konkurencijom.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević poželeo je uspešnu dalju saradnju između PKV i ZSV i istakao da Sekretarijat, od formiranja trenutne Pokrajinske vlade, ima izuzetnu saradnju sa ove dve institucije. „To predstavlja naše čvrsto opredeljenje da u kontinuiranoj komunikaciji sa proizvođačima, strukovnim asocijacijama, zemljoradničkim zadrugama preko ZSV, sa PKV preko nadležnih, resornih stručnih odbora u oblasti poljoprivrede, sa predstavnicima akademske zajednice radimo na unapređenju i usavršavanju mera agrarne politike na pokrajinskom nivou“, rekao je Radojević. On je dodao da je resorni Sekretarijat, na bazi analiza vojvođanskog agrara koje kontinuirano radi PKV i na osnovu iskazivanja potreba zadrugara, u prilici da unapređuje mere agrarne politike.