banner-image

Evropa godišnje baci 90 miliona tona hrane koja se može iskoristiti

Kako smanjiti količinu hrane koja se svakodnevno baca biće tema konferencije za novinare koja će se održati u ponedeljak 22. jula 2019. godine od 14 časova, u Credo baru u ulici Vase Čarapića broj 2, u Beogradu.  

Biće reči o novom programu pod nazivom FOOD WASTE koji sprovodi WWF Adria, svetska organizacija za zaštitu prirode u saradnji sa hotelom Marriott iz Beograda, sa ciljem pronalaženja održivog rešenja za smanjenje količine hrane koju hoteli svakodnevno bace.

Podaci kojima raspolaže WWF ukazuju na to da su količine bačene hrane u svetu tolike da to ostvalja velik ekološki otisak na planetu. Negativan uticaj na zdravlje životne sredine ima i iskorišćavanje resursa kao što su voda, zemljište i energija da bi se proizvela hrana koja se kasnije baca.

Evropa godišnje baci oko 90 miliona tona hrane, a Srbija 250.000 tona. I dok se u jednom delu sveta hrana baca u ogromnim količinama veliku deo planete i dalje gladuje.

U sistemu doniranja hrane trenutno nema dovoljno zaposlenih, logistike i opreme, a veoma je važno da se ostaci hrane odvajaju od ostalog otpada i upotrebe kao hrana za životinje ili za proizvodnju energije ili humusa.

Hotel Marriot u Beogradu prepoznao je važnost ovog problema i počeo da sprovodi projekat kojim smanjuje količine hrane koja se baca.

S.K.