banner-image

Krkobabić: Planiramo da formiramo specijalizovane zadruge

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić prilikom posete opštini Gornji Milanovac najavio jesastanak sa trgovinskim lancima i izvoznim firmama o prodaji robe koju proizvode zemljoradničke zadruge.

– Širom Srbije do sada su formirane 492 zadruge – izjavio je dan Milan Krkobabić, istakavši da je u Gornjem Milanovcu podsticajne sredstva dodeljeno za sedam zadruga.

Krkobabić je u Gornjem Milanovcu razgovarao sa predsednikom opštine kao i predstavncima lokalne samouprave povodom raspisanog konkursa za dodelu bespovratnih sredstva zadrugama za ovu godinu i realizaciji pomoći koju je osam zadruga iz tog područja dobilo od države i lokalne samouprave.

– Ideja nam je da udružimo ljude kako bi se ukrupnili mali posedi a poljoprivednici postali robni proizvodjači koji će moći da garantuju kontinuitet proizvodnje, kvalitet i obim proizvedene robe – rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, vlada čini sve da reši problem sa voćem, dodajući da je neophodan sistemski pristup. On je rekao da u Srbiji postoji 580.000 poljoprivrednih gazdinstava, odnosno da više od 1.500.000 ljudi živi od poljoprivrede.

– Plan je da sada počnemo da formiramo specijalizovane zadruge koje će se baviti intenzivnom proizvodnjom, primenjivati sve agrotehničke mere i usvajati savremena znanja – istakao je Krkobabić.

Krkobabić je ocenio da u lancu od proizvodnje do prodaje robe svi moraju da zarade, a da je do sada uglavnom „stradao“ proizvodjač. Založio se za osnivanje fonda koji će garantovani cene i isplativost proizvodnje.

Realizacija projekta „500 zadruga u 500 sela“ moguća je, kako je kazao ministar, u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz podršku Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da se od 2016. godine, kad je osnovana lokalna kancelarija za poljoprivredu, izdvaja po 50 miliona dinara godišnje u budžetu za podršku zadrugarstvu.

– Pratimo kako se koristi novac koji izdvajamo za podršku zadrugama i podstičemo poljoprivredbnike da drugačije razmišljaju. Dobar primer je novoosnovana voćarska zadruga u Šilopaju. Napravljena je kompletna infrastruktura da proizvod kada dođe da ima gde da se čuva, a tu su i dve linije za preradu, za rakiju i sušenje voća – objasnio je Kovačević.

On je rekao da je lokalna samouprava zainteresovana da i dalje pomaže u osnivanju zadruga, jer je to pravi put da se oživi poljoprivredna proizvodnja.

Predsednik Odbora SANU za poljoprivredu akademik Dragan Škorić rekao je da 25 eksperata radi na sagledavanju problema sela.

– Pokušaćemo da ponudimo rešenja kako bi poljoprivreda postala intenzivna i izvozila se proizvedena roba– rekao je Škorić i najavio formiranje korporacije za plasman zadružne robe na inostranom tržištu.

Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu Gornjeg Milanovca, podsetila je da opština treću godinu za redom izdvaja 50.000.000 dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

– Tokom 2017. i 2018. godine na području Gornjeg Milanovca osnovano je sedam novih zadruga, od kojih je pre dve godine jedna zadruga dobila sredstva, a prošle tri od Ministarstva za regionalni razvoj – izjavila je Nedeljković.

Nedavno osnovanu voćarsku zadrugu Šilopaj čini sedam zadrugara, a na prošlogodišnjem konkursu su dobili 600.500.000 dinara. Od tog novca su kupili destileriju, sušaru i hladnjaču.

– Znači nam dosta, mnogo toga smo uradili.Potrebno je bilo još dosta para da taj objekat prilagodimo nameni, ali priveli smo ga kraju i prošle nedelje smo počeli sa radom – rekao je direktor voćarske zadruge Šilopaj, Branko Miličić.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati rekao je da će se založiti da zakon o nasledjivanju sledi nemački primer da imanje nasledi jedan naslednik a drugi budu pravično obeštećeni, da se ne bi permanentno rasparčavali posedi.

Tekst i foto: gminfo.rs