banner-image

Država dala pola milijarde evra subvencija, vratile se petostruko

Od 39 ulagača kojima je za pet godina isplaćeno 130 miliona evra, u državnu kasu će se po isteku pete godine, slivati 706 miliona evra godišnje po osnovu raznih poreskih zahvatanja, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović govoreći o efektima državnih subvencija invstitorima.

To je, prenosi Tanjug, uz rapidno smanjenje nezaposlenosti koje je u poslednjih pet godina palo sa 27 na 11 odsto, dokaz da se ovakva politika privlačenja investicija i te kako isplatila.
On dodaje da je od 2006. godine do danas država investitorima kroz sistem subvencija za stvaranje novih radnih mesta, dala više od 500 miliona evra, što je privuklo 2,3 milijarde evra ulaganja u našu privredu.
Takođe odbacuje kritike da su domaći ulagači diskriminisani kada je reč o ovakvoj vrsti subvencija, navodeći da su zakonski domaći privrednici izjednačeni.
Problem je u tome što je njihovo interesovanje za ovakav vid podrške bilo znatno manje i jedan od problema je i što naši privrednici nemaju kapacitete kao strani„, rekao je Stevanović.
Ipak, napominje, od 23 potpisana ugovora u 2018. godini, 12 je sa domaćim kompanijama.
Kada je reč o procesu privatizacije, Stevanović kaže da je 2015. u portfelju bilo 560 firmi, a danas ih je 80, od kojih je za 30-tak problem imovinsko-pravne prirode, dok se za 10 na Kosovu i Metohiji čeka rešenje. Konkretno, kako kaže, radi se na privatizaciji „Petrohemije“, MSK iz Kikinde, „Laste“…
HIP Petrohemija u ovom trenutku ima pozamašnu milionsku svotu na računu. Hoće li je kupiti Rusi ili neko drugi, to je nevažno, ali oni koji imaju gas u boljem su položaju. Sve je u rukama radne grupe Ministarstava privrede i energetike. Najvažnije je da se nađe konačno rešenje„, zaključio je Stevanović.