banner-image

Narednih dana toplo vreme uz moguće pljuskove

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u našoj zemlji se u periodu od 29. jula do 7. avgusta 2019. godine očekuje toplo i promenljivo vreme.

Maksimalna dnevna temperatura vazduha će se tokom većeg dela ovog perioda kretati oko i nešto iznad 30 stepeni, a od subote 3. avgusta i nešto ispod 30 stepeni. Tokom čitavog perioda biće uslova za pojavu pljuskova sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Češće i obilnije padavine prognoziraju se u ponedeljak 29. jula posle podne i uveče i u petak 2. avgusta. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne Srbije biti umerena suša.

Proteklih dana na teritoriji Srbije preovladavalo je uglavnom suvo vreme, samo je krajem sedmice bilo sporadičnih pljuskova na planinama zapadne Srbije, severu Vojvodine, jugoistoku zemlje i u Banatu. Registrovane količine padavina bile su od 10 do 50 mm.

Tokom jula u Vovodini i na jugoistoku zemlje bilo je od 25 do 50 odsto manje padavina u odnosu na uobičajene vrednosti, dok su na ostatku teritorije zabeležene uobičajene julske padavine. Iako je poslednjih mesec dana palo manje kiše od proseka, vlažnost zemljišta nije bila toliko nepovoljna, jer su krajem juna registrovane velike količine padavina. Usevi su tokom meseca imali povoljne uslove vlažnosti za nesmetan rast i razvoj, ali za visok prinos i kvalitet svih poljoprivrednih kultura neophodne su nove padavine.