banner-image

Žene iz Boke recikliraju vunu umesto da je bacaju

Udruženje žena Banatsko jagnje iz Boke u opštini Sečanj neguje lepu tradiciju pranja vune na Tamišu, a ove godine imalo je podršku udruženja iz još dva sela.

– Već četvrtu godinu organizujemo ovu akciju, s ciljem da oživimo i negujemo tradiciju pranja vune na Tamišu. Ovog leta smo, sa potapanjem, prali vunu četiri dana. Pomagali su nam članovi udruženja iz Banatskog Višnjićeva i Jarkovca – kaže predsednica udruženja Marija Večanski.

Napominje da se od vune koja bude oprana na Tamišu kasnije rade jorgani, kao i kape, šalovi i džemperi, a sve to se poklanja u novembru.

– Postala je praksa da svake godine darujemo i monahe iz naših manastira, pa su tako prsluci poslati manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu, Slancima kod Beograda, a ove godine idu u manastir Mesić kod Vršca. Od vune što preostane pletemo razne stvari, za prodaju, radi pokrivanja troškova – dodaje Marija.

Napominje da je u planu i osnivanje Centra za reciklažu vune.

– Ako uspemo u nameri, biće to centar i za obuku svih zainteresovanih. Onda bi na jednom mestu i prali i češljali, odnosno drndali vunu, a zatim preli i bojili. Tako bi imali ovde zaokružen proces – napominje Marija Večanski.

Ona ističe i činjenicu da vunu peru isključivo domaćim sapunom, koji žene same prave. On se pokazao kao najbolji za tu namenu. A vuna koja je ove godine oprana biće prosleđena ženama iz Jarkovca, Boke i Elemira, za pravljenje finalnih proizvoda.

Izvor:eKapija