banner-image

Seme najboljih svetskih holštajn bikova stiže u Srbiju

Centar za veštačko osemenjavanje Toplek iz Topole i Semeks (Semex d.o.o), zvanični predstavnik kanadske kompanije Semex Alliance, potpisali su ugovor o saradnji i distribuciji semena koji će, očekuje se, značajno doprineti unapređenju genetskog potencijala u srpskom govedarstvu.

Orsolya Schummer, vlasnica Semex Genetics
Imre Pozsgai, vlasnik Semex Genetics

Stočarima koji sarađuju sa Toplekom od sada će biti na raspolaganju semena najboljih svetskih bikova holštajn-frizijske rase, poručuju iz ovog centra za veštačko osemenjavanje.

Dodaju da je Semex Alliance najjača svetska kompanija u oblasti genetskog materijala koja ima značajan uticaj na svetski uzgoj goveda holštajn-frizijske rase. Prisutna je u 80 država, a na četiri kontinenta u šest centara za veštačko osemenjavanje ima preko 1.600 bikova. Godišnji promet je preko 12 miliona doza.

Naši farmeri imaće priliku da krave osemenjavaju semenima najboljih svetskih holštajn bikova kao njihove kolege u Kanadi, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, i to kako konvencionalnim semenima tako i seksiranim, ako žele da budu sigurni da će dobiti žensko tele. Semena vrhunskih bikova kao što su Apprentice, Casanova, Galahad, Society i mnogi drugi sa nadmoćnim odgajivačkim osobinama već su raspoloživi našim farmerima preko Toplekove distributivne mreže – kazao je direktor Centra za veštačko osemenjavanje u Topoli dr Igor Prka.

Dr Igor Prka, direktor Centra za v.o. Toplek

Izrazivši zadovoljstvo time što je Semex Alliance, svetski poznata firma u oblasti genetike, izabrala kompaniju u Srbiji za svog strateškog partnera, naglasio je da je ubrzani uzgoj visokokvalitetne rasne stoke veoma važan jer stočari u Srbiji moraju da budu konkurentni u budućnosti.

-Pored toga što će ugovor koji smo potpisali doprineti poboljšanju genetskog potencijala stoke kod nas, to je i izvozna šansa da prodremo i na neka druga tržišta gde Srbija ima određene povlastice – poručio je Prka.

Kanadska kompanija je svetski lider i u inovacijama u oblasti genetike, naglašeno je prilikom  potpisivanja ugovora. Kako je rečeno, novina i svojevrsna revolucija u ovoj oblasti su Immunity+ bikovi. Oni na potomstvo provereno i dokazano sa visokom nasledljivošću prenose stvaranje jakog imunog sistema koji je u stanju da se izbori na širokim spektrom potencijalnih imunih izazova, i virusnih i bakterijskih, i na taj način eliminišu pojavu svih značajnijih bolesti koji mogu negativno ekonomski uticati na farmu.

Immunity + bikovi prenose svom potomstvu osobine boljeg odgovora kod komercijalne vakcinacije, a kćerke ovih bikova proizvode visoko kvalitetan kolostrum u poređenju sa ženskim potomcima drugih bikova. Ovo je, rečeno je, samo jedna u nizu inovacija kompanije Semex.

Pomenimo, holštajn-frizijska rasa goveda vodi poreklo od autohtonih crnih i belih rasa dve holandske pokrajine North Holland i Friesland. Ove rase su se dugi niz godina ukrštale i selekcionisale u pravcu, na prvom mestu, dobrog iskorišćavanja pašnjaka. Kao krajnji rezultat dobijena je efikasna, visoko produktivna crno-bela rasa.

Danas je ovo najmlečnija rasa, koja je zahvaljujući veoma dobroj aklimatizacionoj sposobnosti, zastupljena u svim zemljama sveta koje se bave intenzivnom proizvodnjom mleka.

U Srbiji se gaji oko 100.000 krava i junica holštajn-frizijske rase. Najveći broj gaji se u Vojvodini, a manji deo u centralnoj Srbiji.

U Topleku i vrhunski češki simentalac

Centar za veštačko osemenjavanje Toplek ekskluzivni je zastupnik češke kompanije Jihočeský chovatel a.s. České Budějovice, koja je specijalizovana pre svega za simentalsku rasu. Češka kompanija preko Centra Toplek, distribuira seme bikova, koji su plod višegodišnje saradnje između Češke i Nemačke u ovoj oblasti.

Kao dokaz i kruna ove saradnje stoji činjenica da se ocenjivanje priplodnih vrednosti češkog simentalca, od 2015.godine odvija na zajedničkoj bazi Nemačke, Austrije i Češke Republike („DAC“) što je potvrda kvaliteta.

Tržište Srbije je dugi niz godina prezasićeno istim genetskim linijama, bikovi koje nudi Centar Toplek, s jedne strane predstavljaju pravo „osveženje krvi“ našeg simentalca. A sa druge strane u pitanju su probrani bikovi koji nisu nosioci genetskih anomalija (FH2,TP, DW…) što je problem kod većine bikova iz Nemačke i Austrije.

U ponudi Centra za v.o. Toplek pored vrhunskog simentalca iz kompanije Jihočeský chovatel a.s., našim farmerima su na raspolaganju i semena bikova crnog i crvenog holštajna, monbelijara, aberdin angusa, belgijskog plavog, blond akvitena, limuzina.

Značaj našeg centra jeste saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima, gde oni treba da pronađu svoj interes, kao i da prevaziđu probleme na koje nailaze kad je u pitanju reprodukcija i neplodnost u stočarskoj proizvodnji, poručuju iz Topleka.

S. K.