banner-image

Šećer na dar pčelarima koji su pretrpeli štetu u Kikindi

Tokom velikog trovanja pčela u Kikindi, stradalo je 1668 pčelinjih društava, a tim povodom SPOS se obratio ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću sa molbom da se pomogne pčelarim. Na sajtu SPOS navodi se da ovakvo katastrofalno trovanje sa gotovo potpunimu ništenjem pčela pesticidima do sada nije zabeleženo.

Ministar je ovim povodom upriličio sastanak sa državnim sekretarom Bogdanom Igićem 19. juna 2019. godine, na kojem je dogovoren mogući način podrške. Dogovoreno je da se dopuni podrška Pokrajine Vojvodine koja je obezbedila rojeve, tako što će pčelari dobiti dovoljno šećera iz robnih rezervi, da bi mogli da rojeve ishrane do jeseni, i da stvore dovoljne zalihe hrane za prezimljavanje pčela. Određena je količina od 30 kg šećera po košnici, što je preko 50 tona šećera za pčelare Kikinde.

SPOS je nakon sastanka napisao zvaničan zahtev, koji je Ministarstvo poljoprivrede prosledilo Republičkoj direkciji za robne rezerve.

U međuvremenu je pribavljena i saglasnost Ministarstva finansija, i SPOS je dobio i zvaničan dokument kojim se može preuzeti 50.040 kg šećera, ukupne vrednosti 3.252.600 dinara, što će i biti učinjeno narednih dana, objavio je SPOS.