banner-image

Radojević i Nedimović posetili farmu Srećna koza

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao je danas farmu Nebojše Joksimovića „Srećna koza“ u Velikom Gaju u opštini Plandište.

Tom prilikom razgovarao je sa poljoprivrednicima sa teritorije opštine Plandište, između ostalih sa mini proizvođačima voćnih rakija i meda.

Farma „Srećna koza“ na muži ima 140 koza, a osnovu asortimana čine polutvrdi punomasni kozji sirevi, prema rečima domaćina, napravljeni uz pomoć struke, koji su se odmah probili na tržištu.

Prema rečima Vuka Radojevića, ova farma koza sa proizvodnjom sireva jeste primer dobre prakse kako mali i srednji poljoprivrednici moraju da organizuju svoju proizvodnju i prave proizvode sa dodatnom vrednošću.

Ministar Branislav Nedimović naglasio je da je „Srećna koza“ upravo ono za čega se resorno ministarstvo godinu i po dana zalaže: a to je proizvodnja i prodaja na kućnom pragu, što je propisima omogućeno za proizvode od mesa i mleka, a uskoro će biti i za proizvode biljnog porekla. Prema njegovim rečima, povrat sredstava za nabavku opreme za ovakvu mini preradu i prodaju je od 50 do 60 odsto.

U razgovoru sa poljoprivrednicima iz ovog dela Banata, konstatovano je da su slabije koristili subvencije sa pokrajinskog nivoa. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević pozvao je poljoprivrednike da prate konkurse Sekretarijata i ostvare pravo na bespovratna sredstva, koja za startap program poljoprivrednika mlađih od 40 godina iznose i do 90 odsto,a onda im raspolaganju stoje i ostale agrarne mere Pokrajinskog sekretarijata.

Radojević je naglasio da je sa lokalnom samoupravom Plandište ostvarena dobra saradnja u realizaciji projekata kojima se podiže nivo kvaliteta života na selu, kao što su projekti na rekonstrukciji vodovodnih mreža, što je potvrdio i predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.