banner-image

Bogat program Bodrog festa u Bačkom Monoštoru

Bodrog fest 2019. biće održan 09. i 10. avgusta, po petnaesti put. Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10.000 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i prirode – Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP „Gornje Podunavlje“  – UNESCO Rezervat Biosfere “Bačko Podunavlje”, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Prvog dana festivala, 09. avgusta, biće organizovan ”Bodroški kotlić” – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz koncert legendarnog Zvonka Bogdana, nakon koga će da nastupi I Bit bend iz Beograda (za najbolji paprikaš takmiči se stotinjak majstora kotlića).

U subotu, 10. avgusta, manifestacija počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora, koncert u 20h i program za mlade „Bodrog by night“. Na koncertu od 20h goste će zabavljati tamburaški sastav „Mesečina“ (SO), solisti: Zorana Iđuški I Aleksa Nedeljković (BG), a u sklopu programa „Bodrog by night“ – rock bend „Trilogy“ (SO).

Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG “Bodrog”, UG “Podunav”, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.