banner-image

Budućnost  srpskog zadrugarstva je u složenim zadrugama

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da su do sada državnim novcem pomognute 94 zadruge u Srbiji.

Krkobabić je prilikom posete opštini Bački Petrovac i razgovora sa lokalnim rukovodstvom najavio da bi ove godine sa još 367 miliona dinara trebalo da bude podržano između 50 i 60 zadruga.

On je podsetio na to da je treći konkurs za finansijsku pomoć postojećim i novoosnovanim zadrugama otvoren do 15. avgusta, dok će do 1. septembra biti otvoren za složene zadruge.

Ministar je precizirao da su finansijski podsticaji predviđeni za različite namene, kao što su osnivanje stada, zasadi ikupovina opreme.

U Južnobačkom okrugu je sedam zadruga dobilo 87 miliona dinara, rekao je on i izrazio nadu da će se i na aktuelni konkurs javiti zadruge iz tog regiona.

Krkobabić je podsetio na to da je zaključno sa ovom godinom za trogodišnji program finansiranja zadruga država izdvojila 1,7 milijardi dinara pomoći i da se očekuje da bude pomognuto ukupno približno 150 zadruga.

Prema njegovim rečima, Zemljoradnička zadruga „Zlatno zrno“, koju je danas obišao, jeste primer zadruge koja dobro radi i koja je dobro utrošila državnu pomoć.

Ministar je naveo da je pomenuta zemljoradnička zadruga pomognuta sa 15 miliona dinara, koji su utrošeni za tehnološki iskorak i unapređenje proizvodnje, što će omogućiti veći broj kooperanata.

On je ukazao na to da se ta zadruga bavi ratarstvom i povrtarstvom i uspešno se takmiči sa jačim igračima na tržištu, što pokazuje i izvoz 400 tona paprike.

Krkobabić je podsetio na to da je prva zadruga u Srbiji osnovana u Bačkom Petrovcu 1846. godine i bila je treća u svetu, kao i da je u tom mestu osnovana i prva složena zadruga.

Složene zadruge omogućavaju vertikalno i horizontalno povezivanje i mogu da pruže svojim članovima ono što specijalizovane ne mogu, a to je istraživanje tržišta, naučnoistraživački razvoj, marketing i izvoz proizvoda više faze obrade, objasnio je ministar.

On je istakao da je zbog toga država odlučila da složene zdruge pomogne sa 60 miliona dinara bespovratnih sredstava, i izrazio nadu da će iduće godine iznos biti udvostručen, ili utrostručen.

Hoćemo prave centre koji će povezivati više specijalizovanih ili mešovitih zadruga, samo na taj način može da se gradi zadružna piramida na čijem su vrhu izvoznici, poručio je Krkobabić.

Direktorka Zemljoradnička zadruge „Zlatno zrno“ Maja Žilaji-Činčurak rekla je da je ukupna investicija u nabavku četiri silosa za skladištenje žitarica i sušaru bila vredna više od 60 miliona dinara, a da je država pomogla sa 15 miliona dinara bespovratne pomoći.

Žilaji-Činčurak je navela da se u silose skladišti kukuruz, pšenica i suncokret, i dodala da je ovu zadrugu osnovalo 13 zadrugara, kao i da ima od 350 do 450 kooperanata i da proizvodi i papriku, crni luk i krompir.

Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić rekao je da opština veliki deo privredne aktivnosti zasniva na poljoprivredi i da je svaka pomoć zadrugarstvu dragocena.

Simić je poručio da će lokalna samouprava učiniti sve da i sama pomogne zadruge jer uviđa da u poljoprivrednoj proizvodnji u Bačkom Petrovcu ima mesta za unapređenje.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov ocenio je da je budućnost zadrugarstva u Srbiji u složenim zadrugama.

Tamo gde postoji zadruga u malim sredinama, nema problema za opstanak, rekao je Jovanov i dodao da udruživanje zadruga jedino može da parira velikim kompanijama.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Dragan Škorić rekao je da bi u Bačkom Petrovcu mogle da budu osnovane četiri zadruge koje bi se bavile proizvodnjom hmelja, konoplje, sirka i lekovitog bilja i koje bi kasnije mogle da se udruže u složenu zadrugu i na taj način obezbede izradu finalnih proizvoda.