banner-image

SDP u Hrvatskoj za legalizaciju marihuane, dobro za poljoprivredu i turizam

Opoziciona Socijaldemokratska partija Hrvatske predstavila je plan za potpunu legalizaciju marihuane i ocenila da bi taj potez doprineo razvoju hrvatske privrede, poljoprivrede i turizma.

Predsednik SDP-a Davor Bernardić koji je predstavio plan sa bivšom hrvatskom ministarkom zaštite životne sredine Mirelom Holi, rekao je da njegova stranka smatra da bi liberalizacijom i legalizacijom marihuane, pod kontrolom države, bio ostvaren dodatni privredni rast i prihodi koji bi mogli biti usmereni na otvaranje novih radnih mesta, prenosi Hina.

“Rezultat legalizacije marihuane je pre svega dodatni razvoj turističkog sektora, rast poljoprivredne proizvodnje, i ono što je posledično i najvažnije – rast bruto domaćeg proizvoda. Slobodno uživanje u kanabisu moglo bi da privuče nove goste, takozvani marihuanski turizam prvi je razvio Amsterdam, a po uzoru na njega i mnoge evropske države”, kazao je Bernardić na konferenciji za medije.

Prema predlogu SDP-a, svaka punoletna osoba mogla bi da uzgaja do devet biljaka u cvetu, a svako pravno ili fizičko lice moglo bi da se bavi uzgojem, trgovinom i preradom svih vrsta konoplje.

Ako bi proizvodjač bio na visokom nivou kvaliteta uzgoja, mogao bi da uzgaja konoplju za potrebe zdravstvenog sistema.

On je govorio i o najnovijim izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga kojim su legalizovani pojedini segmenti industrijske upotrebe konoplje.

“Najnovijim promenama zakona neće se doći do potpunog iskorišćavanja potencijala konoplje. U Hrvatskoj se o uzgoju marihuane u rekreativne svrhe zapravo nikada nije ozbiljno razgovaralo”, rekao je Bernardić.

Bernardić i Holi su naveli da proizvodi od konoplje pružaju kvalitetnu i održivu alternativu mnogim štetnim proizvodima, kao što su biorazgradiva plastika, gradjevinski proizvodi, boje i lakovi.

Predsednik SDP-a je kazao da konoplja olakšava brojne simptome bolesti kao što su multipla skleroza, HIV, Parkinsonova bolest, epilepsija i maligne bolesti, i dodao da zemlje poput Kanade, Holandije i Češke zbog legalizacije marihuane godišnje zajedno prihoduju oko 55 milijardi dolara.