banner-image

U Bugarskoj zbog afričke kuge uništeno 130.000 svinja, meso poskupelo 30 odsto

U eskalaciji afričke svinjske groznice (ASF) kod domaćih svinja u istočnoj Evropi, Bugarska je proteklih nedelja uništila, to jest prinudno zaklala oko 130.000 svinja na velikim komercijalnim farmama u zemlji, prenosi portal Pig progres.

Portal navodi da je u Srbiji pronađen sumnjiv slučaj, ali još uvek nije potvrđen.

Prema nedavnim izveštajima Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), Bugarska je od početka jula prijavila više od 30 epidemija u 10 regiona, uključujući šest na velikim komercijalnim farmama. Pokrajine Ruse, Silistra i Veliko Tarnovo, gde je ASF eskalirala, graniče sa Rumunijom na severu.

Na šest velikih farmi sa preko 1.000 životinja bilo je prinudnog uništenja. Tako je 19. jula na farmi Nikolovo, u provinciji Ruse uništeno 17.590 svinja, 24. jula u Brašlenu u istoj provinciji zaklano je 36.551 grla, dva dana kasnije u mestu Goliamo Vranovo 28.041 svinja…

Usled straha, u nekoliko okruga potvrđeno je vanredno stanje jer bi celokupno stado bugarskih svinja od 616.000 (podaci za 2017., FAO) moglo biti u opasnosti.

Sanitarne zone na 20 kilometara

Rojters je izvestio da su, u cilju sprečavanja širenja, postavljene sanitarne zone od oko 20 kilometara oko svih registrovanih industrijskih farmi svinja, a vlasti su naredile da se oduzmu domaće svinje u tim zonama. Novinska agencija je dodala da taj potez izaziva nemire zbog protestnih skupova koji se održavaju u nekoliko delova južne Bugarske, jer se stotine gazdinstava odupire naredbama, tvrdeći da u njihovim regionima nije bilo epidemije. Rok za uništavanje u ovom području  je produžen sa 2. na 11. avgust.

S druge strane, bugarska industrija svinja pozvala je na vanredno stanje u zemlji. U međuvremenu, cena svinjskog mesa u zemlji porasla je 30 odsto za manje od mesec dana.

ASF u Rumuniji, Slovačkoj…

Rumunija je prijavila značajan porast broja obolelih domaćih svinja, sa oko 300 slučajeva, uglavnom u dvorišnim gazdinstvima, ali uključujući i komercijalnu farmu sa 20.000 svinja. U junu je bilo 76 slučajeva.

U međuvremenu, prvi slučajevi ASF-a potvrđeni su i u Slovačkoj u julu u blizini mađarske granice.

S. K. 

Foto: UK National Pig Association (NPA)