banner-image

Svetska organizacija OIE objavila da se sumnja na afričku kugu svinja u Srbiji

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja OIE objavila je da je Srbija zemlja za koju se sumnja da na njenoj teritoriji postoji opasno oboljenje svinja – afrička kuga, od kojeg uginu sve zaražene svinje. 

U Ministarstvu poljoprivrede za Agrosmart kažu da prisustvo te bolesti u Srbiji još uvek nije zvanično potvrđeno i da se još uvek čekaju rezultati analiza. 

-Naša obaveza bila je da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavestimo o dešavanjima na nekoliko farmi, to jest o sumnji da je reč o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju. I na sajtu OIE jasno je rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrđena. Čekamo i dalje rezultate laboratorije iz Madrida, referentne za Evropsku uniju u toj oblasti. Čim rezultati stignu, biće objavljeni – naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Na sajtu OIE može se videti da su slučajevi za koje se sumnja da postoje oboljenja za sada nađeni na ukupno četiri mesta.

U Rabrovcu kraj Mladenovca je od 24 pregledane sumnjive svinje bolest potvrđena kod jedne. U dva odvojena slučaja oboljenje je potvrđeno i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca gde su pronađene ukupno četiti obolele životinje. U Kusadaku kod Smederevske Palanke od 64 sumnjiva slučaja, bolest je potvrđena kod dve svinje. U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u dvorištu.

Do sada je neškodljivo uklonjeno 114 životinja.

Protiv afričke kuge svinja ne postoji vakcina.

Uzročnik bolesti je virus, a simptomi su gubitak apetita mada vlasnici najčešće nađu uginule svinje. Bolesne svinje imaju povišenu temperaturu, crvenilo kože, javqaju se pobačaji, potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje i krvava proliv. Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Putevi za prenos virusa su kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odećom, obućom, kontaminiranim predmetima , opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.

Link ka vesti na Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja OIE- ovde.

S.K.