banner-image

Do 30. avgusta prijave za podsticaje za nabavku mašina i opreme u biljnoj proizvodnji

Još dve nedelje ostalo je za predaju zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji – za nabavku mašina i opreme. Ovaj javni poziv Ministarstva poljoprivrede, to jest Uprave za agrarna plaćanja orvoren je do 30. avgusta. Najveći podsticaj koji poljoprivrednik može dobiti je 1,5 milion dinara. 

Podsticaji obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja, obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje, berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura.

Pravo na podsticaj ostvaruje podnosilac, koji je između ostalog, u potpunosti realizovalo investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara tekuće godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Za ostvarivanje prava na podsticaje i za isplatu podsticaja za realizovane investicije u skladu sa ovim Javnim pozivom opredeljuju se sredstva u ukupnom iznosu od 1.300.000.000 dinara.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini u skladu sa Pravilnikom je 1.500.000 dinara.

Mogu da konkurišu nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva, zadruge, škole i naučnoistraživačke institucije upisane u Registar.

Uslov je da imaju:

  • do 0,5 ha povrća, voća ili cveća u zaštićenom prostoru,
  • do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća,
  • od 0,2 do 100 ha grožđa, a koje parcele su upisane i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom koji uređuje vino;
  • do 3 ha povrća (na otvorenom polju);
  • od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju),
  • do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja,
  • do 50 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja;

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem Zahteva u periodu od 27. maja do 30. avgusta 2019. godine preko Pisarnice republičkih organa uprave u Beogradu, ulica Nemanjina broj 22-26, Beograd. Zahtev se može poslatii poštom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra br. 84, 11050 Beograd.

Više informacija u vezi raspisanog Javnog poziva može se dobiti pozivom na  telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Tekst javnog poziva i obrasce zahteva može se preuzeti ovde.

PRIMARNA-BILJNA

(Agrosmart)