banner-image

Japan će više ulagati u Srbiju

Ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono dolazi danas u posetu Srbiji. Kono je prvi japanski ministar koji stiže u Beograd posle 18 godina.

Pred današnju posetu ministar je izjavio da su od prošlogodišnje posete Srbiji premijera Japana Šinza Abea, bilateralni odnosi dve zemlje drastično razvili u svim oblastima.

– Otkako je premijer Abe posetio Srbiju, kompanija koja se bavi proizvodnjom rashladnih sistema „Maekava“ otvorila je fabriku u Smederevu, a JTI je proširila kapacitet proizvodnje otvaranjem novog pogona – rekao je Kono za današnju „Politiku“.

Kako je dodao, potvrđeno je i učešće kompanije „Itoču“ u projektu izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, koji podrazumeva i proizvodnju električne energije.

Pomenuvši i odluku kompanije „Tojo tajers“ da u Indjiji izgradi novu fabriku, Kono je istakao da su sva ta ulaganja dokaz da se u Japanu interesovanje za Srbiju evidentno povećava.

– Okolnosti su takve da se može očekivati dalji razvoj ekonomskih odnosa. Srbija poseduje radnu snagu, koja je u odnosu na nizak nivo primanja, visokog kvaliteta, a napredak u skorašnjim ekonomskim i fiskalnim reformama je izuzetan – napomenuo je Kono.

Kono, koji je podsetio da je prošlo 18 godina od poslednje posete jednog šefa japanske diplomatije Srbiji, podsetio je i da će dve zemlje 2022. godine obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On navodi da bi želeo da odnosi dve zemlje, pred obeležavanje te godišnjice, budu još čvršći kroz konkretnu saradnju.