banner-image

Nedimović u Turiji: Elektrifikacijom do rentabilnijeg poslovanja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je Turiju i poljoprivredno gazdinstvo Petra Novakovića, gde se susreo sa više poljoprivrednika i rukovodstvom lokalne samouprave, prenosi portal opštine Srbobran.

Razgovaralo se o strukturi poljoprivredne proizvodnje, važnom projektu elektrifikacije atara koji se upravo sprovodi u opštini Srbobran, zatim o radu zadruga, subvencijama, odvodnjavanju, uređenju atarskih puteva i mnogim drugim temama.

Sagovornici su se složili da postoji širok prostor za saradnju i podršku, kako bi obe strane bile zadovoljnije rezultatima poljoprivredne proizvodnje.

-U gostima smo kod ljudi koji hoće da menjaju strukturu poljoprivredne proizvodnje, koji elektrifikacijom voćnjaka smanjuju troškove proizvodnje, koji žele da uspostave nove vrste proizvodnje i na taj način će ostvariti mnogo više novca. Voćnjak iza nas dogodine će biti veoma izdašan i cenim da će ovih četiri hektara trešanja donositi novca koliko i 100 hektara pšenice i kukuruza, ako ne i više. To je budućnost Srbije, da menjamo strukturu proizvodnje u korist onoga što se traži na tržištu, rekao je ministar Nedimović.

Dodao je da u ataru opštine Srbobran postoji površina od 150 hektara na kojoj je izvršena elektrifikaca i to  je trend koji ćemo mi nastaviti. Vlada Srbije je u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji uradila elektrifikaciju, u Žitorađi, Varvarinu, Leskovcu, dok je ovde opština Srbobran sve sama uradila. Sledeće godine će biti otvoren novi konkurs za elektrifikaciju i navodnjavanje“,