banner-image

Poljoprivreda zatajila, građevina pogurala BDP

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine prema proceni Narodne banke Srbije (NBS) iznosio je 3,1 odsto, izjavio je  zamenik generalnog direktora NBS Milan Trajković. 

„Taj rast bio je vođen, pre svega, rastom uslužnog sektora od oko četiri odsto i građevinarstva od 20 odsto“, kazao je Trajković prilikom predstvljanja izveštaja o inflaciji u NBS i dodao da je to u potpunosti u skladu sa godišnjom projekcijom NBS o rastu BDP od 3,5 odsto.

Prema njegovim rečima za drugo tromesečje bila je karakteristična manja industrijska proizvodnja koja je bila pod uticajem usporavanja privrednog rasta u Nemačkoj i Italiji, što je izazvalo manju tražnju za proizvodima iz Srbije.

Dodao je da je na smanjenje industrijskog rasta uticala i manja proizvodnja u naftnoj i hemijskoj industriji zbog remonta postrojenja, kao i takse koje je uvela Priština i koje su se odrazile na izvoz prehrambenih proizvoda. 

Bez tih efekata u naftnoj i hemijskoj industriji, kako je rekao, rast BDP bio bi veći za 0,3 do 0,4 procentna poena.

„Očekujemo da se u drugoj polovini godine privredni rast ubrza na blizu četiri odsto u trećem kvartalu, a onda nešto više od četiri u poslednjem kvartalu“, rekao je Trajković.

On je objasnio da se takav ishod očekuje zbog toga što su završeni remonti u naftnoj i hemijskoj industriji zbog čega ti sektori neće uticati na usporavanje rasta.

Dodao je da se očekuje aktiviranje nove, značajne investicije u autoindustriju i većeg broja manjih u ostale oblasti.

Trajković je istakao da bi rast u infrastrukturi i stanogradnji mogao u drugom delu godine da bude brži nego u drugom kvartalu, a da rastu i usluge u privatnom sektoru.