banner-image

Manji rod u smederevskim voćnjacima, ulaganje u navodnjavanje se ne isplati

U okolini Smedereva, zbog visokih temperatura, voćkama je potrebna dodatna pažnja i nega kako bi se sačuvao rod. Procenjuje se da će rod biti umanjen za tridesetak procenata.

Visoke temperature smetaju i voću. Boban Marković, inženjer voćarstva iz Suvodola kod Smedereva, redovno obilazi voćnjak i prati vremensku prognozu.

– Ovako visoke temperature mogu da dovedu i do oštećenja na samim biljkama i plodovima. Ta oštećenja mogu da se ogledaju u vidu pojava ožegotina na drvenastom delu, ali i na plodu. Ako bude kiše biće blagorodno, ako bude grada, tržište je izuzetno probirljivo, kaže Marković koji se nada skorijoj kiši.

Ovogodišnji rod jabuka mogao bi biti umanjen i za trećinu.

– Ako u narednom periodu, kao što najavljuju bude kiše, u svakom slučaju imamo i pad temperature, dobićemo popravku vodnog režima u zemljištu i sa treće strane, uz sve to, trebalo bi da popravimo kvalitet, ali i količinu koju beremo. Postavljanje sistema za navodnjavanje i protivgradnih mreža moglo bi da umanji nepovoljan uticaj nepogoda, ali se ulaganje – s obzirom na nisku cenu otkupa, kaže Marković – ne isplati.

Izvor:RTS