banner-image

Dobar biznis od ljutih papričica – prerađuju 15 tona i kupe lovorike

Hrvatski brend Volim ljuto baš je ovih dana nagrađen za svoj vrabanero honey mustard s jednom zvezdicom na takmičenju Great Taste, piše Poslovni dnevnik. 

U pitanju je jedno od najprestižniji svetskih takmičenja za hranu i piće, a u konkurenciji 12.772 proizvoda iz više od stotinu zemalja žiri sastavljen od 500 renomiranih gastro-kritičara, kuvara, kupaca, restorana i dućana, novinara i urednika dodelio im je ovo veliko priznanje.

Brend Volim ljuto nastao je pre šest godina otvaranjem porodičnog poljoprivrednog gazdinstva od četiri člana porodice, a dve godine kasnije otvorili su firmu za maloprodaju, veleprodaju i marketing brenda koja danas ima četiri radnika.

Sve rade sami

                             Foto: Poslovni dnevnik

„Sve papričice uzgajamo i prerađujemo na našem OPG-u u Igrišću u Hrvatskom zagorju. Svake sezone uzgajamo tridesetak sorti od kojih je desetak onih koje koristimo u preradi, a ostale su za testiranje ili za neke limited edition proizvode“, objašnjava Goran Vrabec, direktor i osnivač kompanije Volim ljuto.

Počeci su, kaže, bili teški jer tržište za proizvode tog tipa gotovo nije postojalo, ali trud se isplatio jer danas se njihovi proizvodi nalaze i na policama specijalizovanih trgovina u EU.

Počeli su sa svega 500 sadnica na 125 kvadrata plastenika i troje zaposlenika, a već iduće godine broj sadnica se utrostručio.

Danas na OPG-u Igrišću imaju 30.000 sadnica na 7500 kvadrata plastenika, osam radnika i pedesetak proizvoda u asortimanu, a širenje površina i investicije u poslovanje nastavljaju iz godine u godinu,

„Trenutno u asortimanu imamo više od 50 proizvoda iz različitih kategorija: ljuti umaci, ljuta zimnica, ljute grickalice, sveže čili papričice, sušene čili papričice, sadnice čili papričica i semenke čili papričica. Najprodavaniji su ljuti umaci i ljute grickalice, tačnije ljuti kikiriki koji nam je preko noći postao hit“, pohvalio se Vrabec.

Prošle godine su preradili između 12 i 15 tona čili papričica i proizveli oko 20.000 ljutih umaka.

‘Edukovali smo tržište’

„Kada smo krenuli morali smo dugo da radimo na, recimo to tako, edukaciji samog tržišta. Danas je situacija nešto drugačija zbog uticaja i rasta popularnosti međunarodne kuhinje u kojoj se čili papričice često koriste. Za sada nismo imali problema s prodajom, odnosno veliku većinu proizvoda koje proizvedemo uspemo da prodamo unutar jedne sezone“, objašnjava Vrabec.

Strateški razvoj

Vrabec napominje kako je velika većina papričica iz njihove vlastite proizvodnje, a manji deo otkupljuju kroz testne programe s kooperantima jer se radi o specifičnoj kulturi koju ne mogu i ne znaju svi uzgojiti tako da je najčešće prve sezone idu na manje testne nasade. Pohvalio se i kako su u manjoj meri prisutni i na tržištu.

„Ponude za izvoz imamo, ali još nemamo dovoljne količine da bismo tako nešto mogli kvalitetno realizirati. Trenutno imamo ulaganje u proširenje proizvodnog pogona, a do kraja godine bismo trebali da dobijemo kredit za ulaganje u 1500 m2 novih plastenika. Dalja ulaganja u proširenje kapaciteta i rast kvalitete proizvoda su nam primarne investicije kako bismo kroz neko vreme imali dovoljne količine za izlazak na međunarodno tržište“, poručuje Vrabec.

(Naslovna fotografija: Pixabay)