banner-image

Najbolji orači odmeriće snage na Srbobranskoj brazdi

Sve su prilike da će se pretposlednja avgustovska subota u Srbobranu, tačnije u ataru srbobranskom, dugo, dugo pamtiti. Kako stvari stoje i kako se ništa ne prepušta slučaju, a organizatori razmišljaju i o najmanjoj sitnici, zasigurno se može očekivati spektakularna 20. „Srbobranska brazda“, takmičenje najboljih orača, onih koji povlače prvi važni korak u stvaranju nemerljivog bogatstva za celu državu, na plodnim vojvođanskim poljima, prenosi portal opštine Srbobran.

Prema najavama, broj takmičara ove godine biće najveći u istoriji manifestacije, a i prateći program pažljivo je osmišljen da zadovolji interesovanja svih posetioca.-

– Prijave za takmičenje stižu svakodnevno, očekujemo sve one koji se već godinama bore za titule najboljih orača, ali treba da se zna i neka se svako dobro spremi – ovoga avgusta konkurencija će biti najjača. Svoje ekipe najavili su mnogi novi učesnici, kontaktiramo naše prijatelje iz brojnih mesnih zajednica, zadruga i poljoprivrednih gazdinstava, a međunarodni karakter takmičenja doneće nam orači iz bratskih mađarskih gradova – Orošhaze i Janošhalme, rekao je Ninoslav Jokanović, predsednik Saveta MZ Srbobran, organizatora 20. „Srbobranske brazde“.

To nije kraj novinama na popularnoj manifestaciji je će ove godine učestvovati i srednje poljoprivredne škole iz Futoga i Bačke Topole, koje će, takođe, poslati ekipe sačinjene od profesora i učenika.

 -Uvek se među nama znalo ko je dobar orač, ko ume taj važni posao da uradi kvalitetno, efikasno i brzo, ali nikada do ‘Srbobranske brazde’ nije bilo prilike da se nekome zvanično dodeli titula najboljeg. Sada, svi imaju šansu da se oprobaju pod istim uslovima, na istoj parceli, u istom danu, pred stručnjacima i brojnim svedocima, i onda nema mesta nedoumici ili sumnji – jasno će se znati ko je najbolji. Mislim da za nas poljoprivrednike, ljude koji žive od zemlje ali i za zemlju, titula najboljeg orača puno vredi i uveren sam da se treba oprobati u ovom takmičenju, kaže Jokanović i poziva sve poljoprivrednike, gazdinstva, zadruge i preduzeća, ne samo iz opštine Srbobran već iz cele Vojvodine, a i šire, da dođu na parcele „Pionira“ i pokažu šta znaju. Nema nikakvih kotizacija, nema nikakvih uslova, osim pravila takmičenja koja važe za sve. Potrebna je samo dobra volja, želja da se pobedi i spremna mašina, ostalo je na nama da pripremimo i dočekamo sve goste, poručuje Jokanović.

Svi zainteresovani orači mogu se prijaviti na broj telefona 063 10 77 652, dobiti potrebne informacije o takmičenju i potvrditi svoje učešće. 

Uz rekordan broj takmičara, očekuje se i rekordan broj izlagača poljoprivredne mehanizacije, semenske robe, sredstava zaštite, zatim bankarskih usluga i drugog, a deo 20. „Srbobranske brazde“ biće i predstavnici drugih manifestacije i organizacija. Tako će sve one koji u subotu, 24. avgusta, dođu na parcele „Pionira“, „Turijska kobasicijada“ častiti svojim poznatim specijalitetom.

Posebna pažnja usmerena je na prateći program. Okupljene će zabavljati kulturno-umetnička društva, za muzički deo zadužen je Forti bend, mališani će imati odvojen kutak za sebe gde će moći da se zabavljaju, igraju i druže, svi posetioci manifestacije biće počašćeni ručkom, Lovačko društvo „Fazan“ priprema paprikaš, pripremaju se i brojni pokloni za učesnike i posetioce, kao i druga iznenađenja. Od ove godine defile traktora kreće u 07.00 časova ispred Mesne zajednice Srbobran i svi takmičari zajedno idu do parcela „Pionira“.

Organizatori iz MZ Srbobran, kojima punu podršku pruža lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, posebno zahvaljuje AD „Pionir“, koje je za potrebe takmičenja obezbedilo parcelu od čak 30 hektara. Uz zemlju, iz „Pionira“ stiže i stručno lice koje će voditi komisiju za ocenjivanje i jedna takmičarska ekipa.

Kao i do sada, zadatak orača je da uzoru strnjište na dubinu od 25 centimetara, sa lakim i teškim traktorima u tri kategorije. Laka ‘A’ kategorija uključuje jednobrazne i dvobrazne plugove i plugove obrtače, Srednja ‘B’ kategorija u koju spadaju trobrazni i plugovi obrtači, i Teška ‘C’ kategorija u kojoj će se takmičiti orači sa plugovima koji oru 4 ili više brazdi, mogu biti klasični ili plugovi obrtači.

Stručni žiri sastavljen od inženjera poljoprivrede će ocenjivati otvaranje brazde, pravac oranja, ravnomernost dubine oranja, opšti izgled, kao i sam završetak. Pravo da učestvuje imaju svi traktoristi bez obzira na pol i starost.

Gosti 20. „Srbobranske brazde“ biće dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, zatim profesori Poljoprivrednog fakulteta, predstavnici preduzeća, ustanova, jedinica uprave i mnogi drugi.