banner-image

Od Australije se traži da svoje sireve ne naziva feta i gorgonzola

Evropska unija traži da australijskih kompanija da prestanu da nazivaju svoje sireve feta i gorgonzola i insistira da im promene imena. I neće samo sirevi menjati ime, nego i mnogi drugi proizvodi, kojih na listi koju je EU poslala Australiji, ima čak 408.

Tu spada i popularna prehrambena roba kao što su gruiere, irish cream, viski i grappa.

Reč je o namirnicama sa zaštićenim geografskim poreklom u Evropskoj uniji, koji su tradicionalni u delovima zajednice i imaju garantovani kvalitet.

Ovo je uslov za trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije (FTA), oko kojeg su dve ekonomske sile počele da pregovaraju još prošle godine.

EU je drugi australijski trgovinski partner i treća najveća izvozna destinacija za „zemlju kengura“.

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine veruje da će FTA pružiti izvoznicima još više prednosti na tržištu sa više od 500 miliona ljudi.

Ako se Australija saglasi, proizvođači sira koji su svoj proizvod nazvali feta, na primer, moraće da promene to ime – možda u nešto poput australijska feta, tvrdi CNN-ova podružnica SBS njuz.

To je zato što čak i ako ti proizvođači koriste iste procese proizvodnje kao i tradicionalni proizvođači feta sira, njihov sir nije proizveden u geografskom području koje je predviđeno zakonodavstvom EU da bi se mogao nazvati imenom feta.

Australijski ministar za trgovinu, turizam i investicije Simon Birmingem otvorio je javnu raspravu o ovom pitanju rekavši da želi da direktno čuje od australijskih poljoprivrednika i preduzeća šta misle o tome.

„Australijanci mogu biti sigurni da ćemo voditi jake pregovore da postignemo sporazum koji australijskim poljoprivrednicima i preduzećima pruža više mogućnosti“, rekao je ministar, dodajući da će potpisati sporazum samo ako je u interesu Australije.

Nacionalna federacija poljoprivrednika (NFF) – australijsko nacionalno telo koje predstavlja poljoprivrednike i poljoprivredu, već je nagovestilo da je zabrinuto zbog ograničenja, rekavši početkom ove godine da će ograničenja reči feta imati ozbiljne posledice za njihove mlekare.

Izvor:B92