banner-image

Plastenička proizvodnja dinja skupa ali isplativa

Sezona dinja je na kraju, proizvođači kažu da su zadovoljni prihodom obzirom da je prinos bio manji nego lani. Ipak, plastenička proizvodnja dinja postaje novi trend koji su počeli da primenjuju i proizvođači u Zapadnobačkom okrugu.

Proizvođači iz Deronja, mesta sa najvećim brojem proizvođača dinja i bostana, ističu da je ove godine kvalitet odličan, ali da je manji prinos, jer su novi u plasteničkoj proizvodnji.

Četiri generacije Marića iz Deronja bave se proizvodnjom domaćih dinja i lubenica, a od ove godine prvi put su, među retkima u selu, počeli sa plasteničkom proizvodnjom dinja ističe Božica Marić i dodaje da računa na mnogo veći prinos, ali tek dogodine.

„Ove godine nije bio duplo veći prinos zato što nismo znali da radimo. Ovo nam je prva godina pa baš nismo, a iduće godine sigurno će prinos biti mnogo bolji, jer sada znamo šta sve treba. Treba plastenici da se otvore zbog oprašivača, ali mi to nismo znali“, kaže ona.

Dinju kao povrće su decenijama uzgajali na otvorenom, a prednosti plasteničke proizvodnje su manja prihrana i bolji kvalitet, međutim ulaganja za start su znatna.

Malo nas se bavi ovde s plasteničkom proizvodnjom, možda dve ili tri porodice samo. Velika su ulaganja u plastenik, a seme je najskuplje, pa smo motore morali da kupimo i creva za navodnjavanje“, objašnjava ona.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da je plastenička proizvodnja u Zapadnobačkom okrugu sve zastupljenija, te da je njome pokriveno oko 30 hektara.

„Naročito postoje plastenici na teritoriji opštine Apatin, a isto tako kod poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine Odžaci, posebno u nekim naseljenim mestima kao što su Deronje, gde se razvija ovakva proizvodnja. Međutim, i u Somboru plastenička proizvodnja ima zamaha, zbog proizvođača koji bi na malom prostoru da ostvare dohodovniju proizvodnju“, veli Jelena Ivan, iz Poljoprivredne stručne službe Sombor.

Zbog vremenskih uslova, kvalitetnijeg roda i dobiti, sve više proizvođača se opredeljuje za ekonomičan pristup pri uzgajanju povrća i prinose veće za preko 50 odsto. Iako ima 67 godina, Božica ističe da prati trendove u savremenoj agrarnoj proizvodnji i očekuje da će se ulaganja, bar što se tiče dinja, iduće godine vratiti.

Izvor:RTV