banner-image

Održana srbobranska brazda: 70 najboljih orača ukrstilo plugove

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je otvorio danas, na parceli AD „Pionir“ u Srbobranu, jubilarnu, 20. manifestaciju “Srbobranska brazda”- jedinstveno takmičenje orača u kategoriji lakih, srednjih i teških traktora.

Ukazavši na značaj ove poljoprivredne priredbe, koju jubilarni 20. put organizuje Mesna zajednica Srbobran u saradnji sa lokalnom samoupravom, dr Radojević je istakao da je ovogodišnji utisak da je napravljen ogroman iskorak, i izneo da „Srbobranska brazda“, po svemu sudeći, prerasta u svojevrstan vojvođanski brend.

On je ukazao da je reč o priredbi koja predstavlja tradiciju i običaje Vojvodine. „Srbobranska brazda“  i ima cilj da sačuva običaje nekadašnje obrade zemlje, ali sa druge strane da upozna svoje posetioce sa metodama modernog oranja, što čini neraskidivi spoj u razvoju poljoprivrede, koja predstavlja najznačajniju privrednu granu na ovim prostorima.

On je takođe naglasio da ukoliko želimo da imamo produktivniju i konkurentniju poljoprivredu, neophodno je ulagati u savremenu pogonsku i priključnu mehanizaciju. Poručio je da resorni sekretarijat u svom radu uvek osluškuje struku i nauku, jer samo na taj način i uz primenu savremene opreme, poljoprivrednici mogu da dođu do boljih rezultata.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški istakao je da je cilj domaćina i organizatora ove manifestacije da svaka nova brazda bude bolja, pa je tako veruju i ovogodišnja jubilarna, 20. po redu „Srbobranska brazda“ , još uspešnija od prethodne, što je vidljivo i po odzivu takmičara. Posebnu zahvalnost, kako je Paroški rekao, duguju finansijskoj podršci iz Pokrajine, navodeći i značaj koji je za uspeh ovakve manifestacije imao nesebičan rad i energija, koju su pružili ljudi iz organizacionog tima.

Ove godine u srbobranskim atarima takmičilo se 70 poljoprivrednika, koji su posetiocima pokazali svoja umeća u oranju. Najviše takmičara se prijavilo iz Srbobrana, iz okolnih mesta, centralne Srbije, i po prvi put su u takmičenju učestvovali i gosti iz Mađarske.

Stručni žiri, sastavljen od profesora sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, ocenjivao je u srbobranskom ataru otvaranje brazde, pravac, ravnomernost dubine i opšti izgled oranja, kao i završetak posla. Kvalitet oranja ocenjivan je za laku, A kategoriju, za srednju B i tešku C kategoriju.

Najboljim oračima pripale su novčane nagrade, a osim takmičarskog dela na 20. „Srbobranskoj brazdi“ upriličen je i izložbeni deo semenarskih kuća i izložba poljoprivredne mehanizacije.

Pored takmičarskog dela, orači i poljoprivrednici na „Srbobranskoj brazdi“, bili su danas u prilici da čuju mišljenje stručnjaka o savremenim agrotehničkim merama koje doprinose kvalitetnom i visokom prinosu