banner-image

Povećanje kazni za vlasnike parcela na kojima ima ambrozije

Ambrozija i alergija koju ona izaziva postaje problem za sve veći broj građana, a taj problem zahteva dugoročan pristup, te je ove godine za suzbijanje ove bijke izdvojeno 60 miliona dinara, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičič.

– Prošle godine smo izdvojili 30 miliona dinara, ove godine duplo više, čak 60 miliona dinara i nadamo se da će se napredak videti, iako ove godine kišni dani nisu bili povoljni za njeno suzbijanje. Ambrozija pravi zdravstvene probleme našim sugrađanima i važno je da ovome pristupimo ozbiljno i odgovorno – istakao je Radojičić.

Govoreći o rešavanju ovog problema, Radojičić je rekao da je najvažnija dugoročna strategija kako bi se ambrozija iskorenila.

– Napravićemo stručni tim koji će uraditi dvadesetogodišnju strategiju rešavanja problema širenja ambrozije i analize napretka iz godine u godinu. Ovaj problem je tipičan primer kako samo dugoročnim planiranjem možemo doći do kvalitetnih rezultata – objasnio je gradonačelnik.

On je podsetio da u Beogradu ima 350 hiljada hektara, od čega jedan deo uređuje „Zelenilo-Beograd“, dok su ostali delovi privatna svojina.

– Po uredbi Vlade Republike Srbije vlasnici ovih parcela su dužni da suzbijaju ambroziju, što oni očigledno ne rade, te smo prinuđeni da kazne budu pooštrene – naglasio je gradonačelnik Beograda i dodao da će strategija obuhvatati i povećanje kazne za neodgovorne vlasnike zemljišta.

Izvor:eKapija