banner-image

Obaveštenje Ministarstva o naturalnoj razmeni pšenice, kukuruza i junadi

Na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve izvršiće naturalnu razmenu do 18.423.000 kilograma semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2019. i 2020. godine sa fizičkim licima (nosiocima aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva), ovlašćenim skladištarima Republičke direkcije za robne rezerve, zemljoradničkim zadrugama i ostalim pravnim licima.

Za jedan kilogram semenske pšenice izvršiće se razmena za 1,8 kilograma merkantilne pšenice roda 2019. godine, odnosno za jedan kilogram semenske pšenice izvršiće se razmena za 1,8 kilograma merkantilne pšenice roda 2020. godine.

Maksimalna količina koja se odobrava u razmenu jednom fizičkom licu – nosiocu aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva je do 20.000 kilograma semenske pšenice. Ovlašćenom skladištaru Republičke direkcije za robne rezerve, zemljoradničkoj zadruzi i ostalim pravnim licima količina semenske pšenice koja se odobrava u razmenu, određivaće se na osnovu raspoloživih i navedenih količina u podnetim zahtevima.

Vlada Republike Srbije donela je i Zaključak na osnovu koga je saglasna da Republička direkcija za robne rezerve sa primarnim proizvođačima izvrši naturalnu razmenu do 17.000 tona merkantilnog kukuruza roda 2018. godine za tovnu junad. Paritet u naturalnoj razmeni je 17 kilograma merkantilnog kukuruza za jedan kilogram tovne junadi.