banner-image

Krastavce u plasteniku zaštititi od plamenjače fungicidima kratke karence

Sipmtomi plamenjače krastavca (Pseudoperonospora cubensis) javljaju se na lišću u vidu pega svetlozelene i tamnozelene boje, koje prave prošarni mozaik.

Foto :PIS – Simptomi plamenjače krastavca

Daljim razvojem, pege postaju žute, uglaste i ograničene su glavnim nervima. zaraženi listovi se suše, dok peteljke ostaju zelene i zaraženo lišće ne opada. veoma retko se simptomi javljaju na plodovima, ali usled gubitka lisne mase plodovi zaostaju u porastu, kržljavi su i gube kvalitet i tržišnu vrednost.

Usevi krastavca u plasteničkoj proizvodnji nalaze se u fazi od cvetanja do razvoja ploda.

Za razvoj ovog patogena neophodne su povišene temperature i visoka vlažnost vazduha, stoga se često javlja u proizvodnji u zatvorenom prostoru. U toku jedne vegetacije ima više ciklusa, pa se javljaju i sekundarne zaraze.

Vizuelnim pregledom useva krastavca u zatvorenom prostoru registruje se prisustvo simptoma plamenjače krastavca.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo plamenjače. Ukoliko se registruje ovaj patogen, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite nekim od fungicida.

Mogu se upotrebiti Ortiva opti 480 SC, čija aktivna materija je hlorotalonil+azoksistrobin, u dozi od 2-2,5 l/ha. Karenca ovog preparata je  tri dana. Takođe se preporučuje Orvego, aktivne matrije ametoktradin+dimetomorf u dozi od 0,8 l/ha, s karencom jedan dan.

Izvor:PIS