banner-image

Šest puta više legalnih sezonaca

Skoro šest puta više prijavljenih sezonskih radnika na srpskim njivama i voćnjacima, najupečatljiviji je rezultat Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa suzbijanje sive ekonomije 2019-2020, koji je Vlada Srbije usvojila u aprilu ove godine.

Na jučerašnjoj sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, kojom je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, naglašeno je da je poseban fokus bio na poljoprivredi, s obzirom na to da je u tom sektoru bilo najviše neprijavljenih radnika.

Tako je ove godine do sada prijavljeno čak 20.500 radnika u poljoprivredi, dok je tokom 2017. godine kroz zvanične legalne tokove „prošlo“ 3.585. To je posledica jednostavnije i lakše procedure za njihovo prijavljivanje, što je predviđeno akcionim planom.

Akcioni plan sadrži 36 mera i 153 aktivnosti, a prvi izveštaj dostavljen je članovima Vlade početkom avgusta, sa informacijama o aktivnostima čiji je rok za završetak bio drugi kvartal 2019. godine. Ministar Mali je istakao da je od 27 aktivnosti čiji je rok za realizaciju drugi kvartal 2019. godine, 14 aktivnosti realizovano, što predstavlja 52 odsto.

Mali je dodao da to jeste dobar rezultat, ali da je cilj da sve aktivnosti budu sprovedene u predviđenom roku. Na sastanku je posebno istaknuto da su već započele aktivnosti na zatvaranju nelegalnih šljunkara, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse. Do sada su zatvorene četiri šljunkare.

Na sednici je naglašeno skeniranje javno dostupnih internet-portala, društvenih mreža i drugih e-platformi. Ovim putem se organizovano oglašavaju i nelegalno prodaju preko interneta za posebno definisane proizvode.

Izvor:Novosti