banner-image

DSS predlaže mere za efikasnu borbu protiv ambrozije

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu apeluje na lokalnu vlast da se intenzivno posveti rešavanju problema širenja alergijske biljke ambrozije koja izaziva velike zdravstvene tegobe i znatno smanjenje poslovne sposobnosti kod preko dvadeset posto stanovništva.

Ambrozija je najopasnija i najpoznatija alergijska biljka u Srbiji. Prvi put je zvanično zabeleženo njeno prisustvo u našoj zemlji 1953. godine i to u okolini Novog Sada, gde je uneta brodovima iz Rumunije. Od tada pa do danas ambrozija se nezaustavljivo širi celom zemljom izazivajući velike zdravstvene tegobe znatnog dela stanovništva, nažalost, često kod dece i mladih.

Očigledno je da lokalne samouprave i državne institucije gube bitku sa ovom invanzivnom alergijskom biljnom vrstom. Vlast ne posvećuje dovoljnu pažnju problemu širenja ambrozije, a dosadašnji načini borbe nisu dali dobre rezultate.

Zbog svega ovoga, apeluje se na  lokalnu vlast da se intenzivno posveti rešavanju problema širenja ambrozije i  predlaže sprovođenje sledećih dokazano uspešnih mera za njeno suzbijanje:

1. Otkup biljaka sa korenom je mera pomoću koje je ambrozija u znatnoj meri suzbijena u susednoj Mađarskoj i koja u sadejstvu sa drugim merama daje, za sada, najbolje rezultate, naročito u prigradskim područjima.
2. Povećanje održavanih zelenih površina je metoda koja daje najbolje rezultate u urbanim sredinama.
3. Oštre kontrole i sankcija za vlasnike koji ne suzbijaju ambroziju na svojim parcelama, što je dalo odlične rezultate u Sloveniji.

Na kraju, ali ne manje važno, da bi se borba protiv ambrozije vodila stručno, efikasno i koordinisano, Grad Novi Sad mora da reaktivira rad Štaba za borbu protiv ambrozije. Ovaj Štab ne  funkcioniše već više godina, a treba da ga sačinjavaju zdravstveni radnici, stručnjaci za botaniku, predstavnici Grada i predstavnici javnih institucija i preduzeća.