banner-image

EU najveći izvoznik hrane – svetu je prodala za 138 milijardi

Evropska unija potvrdila je poziciju najvećeg svetskog izvoznika poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, pri čemu je njen izvoz u 2018. godini dostigao 138 milijardi evra, navodi se u jučerašnjem izveštaju.

Poljoprivredni proizvodi predstavljaju solidan udio od sedam odsto vrednosti ukupno izvezene robe u EU u 2018. godini, i na četvrtom su mestu, nakon mašina, ostale proizvedene robe i hemikalija.

U izveštaju se dodaje da poljoprivreda i industrija i usluge povezane sa hranom zajedno obezbeđuju gotovo 44 miliona radnih mesta u EU. Lanac proizvodnje i prerade hrane čini 7,5 odsto zaposlenosti i 3,7 odsto ukupne dodate vrednosti u EU.

Phil Hogan, komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, rekao je: „Sve više tržišno orijentisana zajednička poljoprivredna politika dala je presudan doprinos uspehu EU u poljoprivrednoj trgovini. Reputacija EU u tome da ima sigurne, održivo proizvedene, hranljive i kvalitetne proizvode je dobitna formula na globalnom tržištu. Komisija je tu da pomogne proizvođačima da u potpunosti iskoriste mogućnosti širom sveta, a pritom uvek osiguravaju da naši osetljiviji sektori obezbede dovoljno zaštitnih mera. “

Prvih pet destinacija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU i dalje su Sjedinjene Države, Kina, Švajcarska, Japan i Rusija, koje čine 40 odsto izvoza iz EU. Pored pregovora o trgovinskim sporazumima koji pružaju dodatne mogućnosti poljoprivrednicima iz EU, Evropska komisija pomaže izvoznicima iz EU da uđu na nova tržišta i iskoriste poslovne mogućnosti kroz promotivne aktivnosti, uključujući misije na visokom nivou koje predvodi komesar Hogan.

U 2018. i 2019. godine, komesar Hogan u pratnji proizvođača iz EU putovao je u Kinu, Japan i Ujedinjene Arapske Emirate. Vina i vermuti i dalje dominiraju u korpi izvezenih proizvoda s alkoholnim pićima i likerom koji su na drugom mestu. Zatim dolaze hrana za bebe i razni prehrambeni proizvodi, čokolada, testenina i peciva.

Što se tiče uvoza, u izveštaju se zaključuje da je EU postala drugi najveći uvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa uvozom u vrednosti od 116 milijardi evra. Ovo dovodi trgovinski bilans EU za ovaj sektor na pozitivan iznos od 22 milijarde evra.

(Agrosmart)