banner-image

Apiterapija i ruralni turizam  – put do zdravlja i života bez stresa

Danas je u Bačkom Novom Selu, na gazdinstvu Jozefa i Marije Gašparovski, pčelara koji su osnovali „Bio pčelinju kliniku“ i izgradili prvu apikomoru u Vojvodini,  održan četvrti okrugli sto “Apitrerapija i ruralni turizam”.

Skupu je prisustvovali pčelari iz Srbije, ali i iz Hrvatske, kao i predstavnici opštine Bač, turističke organizacije u Baču, gosti iz drugih opština, svi sa željom da čuju  više o mogućnostima koje nudi ovaj vid agroturizma.

Apiterapija u stvari predstavlja upotrebu pčelinjih proizvoda u svrhu prevencije i lečenja ljudi. Naučno je potvrđeno blagotvorno dejstvo meda i pčelinjih proizvoda na ljudski organizam, a upotreba ovih preparata spojena sa boravkom u zdravom okruženju može da da još bolje rezultate. Tu leži potencijal za razvoj i apiterapije i ruralnog turizma.

Slobodan Virijević

Međutim, kako je istakao dipl. Inž. Slobodan Virijević, sertifikovani apiterapeut i jedan od predavača na skupu, treba biti oprezan pri upotrebi pčelinjih proizvoda.

– Apiterapeut mora da bude obrazovan i sarađuje sa lekarom jer poznato je da neki od pčelinjih proizvoda mogu da, na primer, izazovu snažnu alergijsku reakciju. Ako se primenjuje odgovorno i stručno apiterapija može da bude odgovor na prekomernu upotrebu lekova koja je odgovorna za preko 50 odsto bolesti današnjice, rekao je Virijević.

On je istakao da med i proizvodi koji se upotrebljavaju u apiterapiji moraju da potiču iz čistog okruženja. Naveo je podatak da su ispitivanja koja su obavljena u Americi pokazala da je čak 90 odsto polena sadržalo ostatke pesticida, u medu ih je bilo nešto manje, dok je sav vosak sadržao štetne materije.

Mr Žarko Stepanović

Mr Žarko Stepanović, inicijator osnivanja Udruženja za apiterapiju i integrativnu zaštitu „Api Beo“ ovim vidom lečenja bavi se punih 35 godina i ostvaruje izuzetne rezultate. Prema njegovim rečima apiterapija daje dobre rezultate u lečenju oboljenja gornjih disajnih puteva, upale mokraćnih puteva, alergija, reumatizma, neuroloških oboljenja, oboljenja krvnih sudova i srca, poremećaja varenja i drugog.

– Da bi neko bio dobar apiterapeut pre svega mora da ima suptilan odnos prema pčeli, ali i da se konsultuje sa lekarima i drugim stručnjacima u svom radu. Da bi se uspešno sprovelo lečenje pčelinjim proizvodima najpre je potrebno da se uspostavi apiterapijska dijagnoza bolesti. Nakon toga je potrebno da se uradi hematološka i biohemijska analiza. Potom treba uvažiti konkretne tegobe pacijenta i utvrditi sklonost ka alergijama, priča Stepanović koji je većinu terapija isprobao na sebi i kaže da ga dobro zdravlje služi upravo zahvaljujući druženju sa pčelama.

Stepanović naglašava da je u apiterapiji izuzetno važan hoistički pristup i posmatranje pacijenta kao celovite ličnosti, a neophodno je i da pacijent i sam aktivno učestvuje u svom lečenju.

Pčelinje proizvode –  med, propolis, matičnu mleč, pergu, kako je rečeno na okruglom stolu, ne treba koristiti samo kao lek već i preventivno za održavanje dobrog zdravlja. U današnje vreme kada su ljudi izloženi svakodnevnom stresu, poboljšanju zdravlja može da doprinese i boravak u pčelinjoj mikroklimi.

Jozef Gašparovski

-Upravo u tu svrhu napravili smo apikomoru, odnosno kućicu od prirodnih materijala koja je postavljena na košnice. U njoj čovek može da leži okružen smirujućim zujanjem pčela i njihovom specifičnom energijom. Preporučuje se da se u komori provede oko sat vremena, mada svako treba da odredi koliko mu prija, priča Jozef Gašparovski na čijem gazdinstvu se nalazi apikomora u zbog koje sve više gostiju dolazi u Bačko Novo Selo u potrazi za relaksacijom.

Organizaciju okruglog stola “Apitrerapija i ruralni turizam” podržali su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Opština Bač i EU info point Novi Sad, a medijski pokrovitelj je portal Agrosmart.

S.K.