banner-image

Formira se zelena mreža održivih rasadnika Srbije

Ekološka organizacija Ekonaut pokreće pilot projekat „Zelena mreža održivih rasadnika Srbije“. Cilj je da doprinese poboljšanju tehnologije proizvodnje, zaštite, transporta, potrošnje i tretiranja organskog otpada: ukrasnih, autohtonih, jestivih i medonosnih biljaka u Srbiji.

Projekat je pokrenut uz partnerstvo sa Udruženjem za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Privredne komore Srbije.

Iz Ekonauta navode da su kroz dugogodišnji rad sa profesionalcima u oblasti pejzažne hortikulture prepoznali potrebu i značajan prostor za unapređenje i osavremenjavanje mnogih karika u lancu proizvodnje, usluga i potrošnje sadnog materijala u Srbiji.

Shvatanje dobiti iz primene cirkularnog i ekološki odgovornog poslovanja podrazumeva edukaciju svih učesnika u ovom procesu, od proizvođača do potrošača. Uz sve klimatski i geografski povoljne faktore u Srbiji, sa jedne strane, i rastuću potražnju sadnog materijala raznovrsnih katergorija sa druge, ne proizvodi se dovoljno sadnog materijala ujednačenog kvaliteta, proizvedenog po hortikulturnim standardima koje preporučuje EU.

Proizvođači nisu upoznati sa principima cirkularne ekonomije i mogućnostima koje proizvodni lanac čine ekološki i ekonomski održivim – istovremeno štedeći resurse i smanjujući svoje troškove. Na domaćem tržištu vidljivost rasadnika i proizvođača sadnog materijala je mala, a profesionalni izvođači i projektanti zelenih površina nemaju pouzdan uvid u ponudu i stanje proizvoda na tržištu. I jedni i drugi ulažu značajne resurse i dragoceno vreme da bi došli do kupaca – navodi se na sajtu Ekonauta.

Upravo zato, projekat prati kampanja koja se oslanja na razvoj veb portala u saradnji sa partnerom iz oblasti informacionih tehnologija, kompanijom Presta doo. Ovaj portal na adresi greennet.rs je osmišljen da olakša prodaju i promociju sadnog materijala koji proizvodi udruženje Ekonaut, ali i drugi domaći proizvođači. Ovaj sofverski alat kreiran prema potrebama domaćih korisnika pruža online usluge sa ciljem bolje vidljivosti i preglednosti proizvoda sadnog materijala.

U isto vreme, preko portala „Zelena mreža“ korisnici se mogu informisati o standardima u proizvodnji sadnog materijala i saznati kakva su kretanja i poslovni trendovi na svetskom tržištu u ovoj industriji. U okviru saradnje, korisnicima se pružaju različite usluge na terenu i van okvira veb portala – od podrške povećanju poslovnih kapaciteta, pružanja stručnih i martketinških konsultacija u oblasti standardizacije sadnog materijala, trendova u industriji, do unapređenja poslovnih komunikacija i finalnog plasmana proizvoda.

Projekat se kroz praksu i teoriju bavi održivom, cirkularnom i ekološki odgovornom upotrebom resursa u rasadnicima, poput: regulisanja osiromašenja zemljišta i gubitaka vode u proizvodnji, upotrebe i prerade ‘otpadaka’ u tehnologiji rasadničke proizvodnje, skladištenja i vraćanja u proizvodni proces.

Deo organskog otpada od proizvodnje može se koristiti za kompost i preobražaj u humusnu zemlju, a deo se može koristiti za malčiranje tj. zastiranje. 

Ovaj postupak ciljano smanjuje potrebu za zalivanjem, kao i razvoj neželjenih i korovskih vrsta za čije se suzbijanje najčeće koriste totalni i drugi herbicidi sa izuzetno nepovoljnim uticajem na životnu sredinu, a najčešće su zabranjeni u EU.

Na ovaj način zemljištu se vraćaju iscrpljeni nutrijenti, smanjuje se upotreba veštačkog ili dodatnog đubriva kao i spaljivanje ogranskog otpada, smanjuje se upotreba hemijskih sredstava, štedi se voda, smanjuje se potreba za mašinskim radom koji najčešće produkuje gasove staklene bašte.

Posebnu pažnju projekat posvećuje primeni standarda u proizvodnji sadnica, uz saradnju i podršku stručnjaka Udruženja za pejzažnu hortikulturu Srbije i Šumarskog fakulteta u Beogradu, koji su preveli EU standarde za sadni materijal na srpski jezik.

Pilot projekat „Zelena mreža održivih rasadnika Srbije“ finansiran je kroz redovan godišnji program Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije namenjem nevladinim organizacijama.

Izvor:eKapija