banner-image

Pokrajinska vlada na konkursu za manifestacije dodelila novce svojim funkcionerima i nepoznatim udruženjima

Nakon što je na ovogodišnjim i lanjskim konkursima dodelio pare predsedniku Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Marijanu Rističeviću i zameniku gradonačelnika Novog Sada Srđanu Kruževiću, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nastavlja da daje novac političarima i državnim funkcionerima, odnosno udruženjima građana bliskim vlasti.

Na konkursu za održavanje tradicionalnih manifestacija bespovratno novac je dobilo udruženje NS blok, čiji je predsednik Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Igić je nosilac javne funkcije u Pokajinskoj vladi, iz čijeg je budžeta dato 80.000 dinara njegovom udruženju. Ranije je, kao član G17 plus, bio zamenik gradonačelnika Novog Sada. NS blok formirao je 2011. godine, a 2016. je ovo udruženje kao grupa građana na lokalnim izborima u Novom Sadu  podržalo Srpsku naprednu stranku i gradonačelnika Miloša Vučevića.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je udruženju građana NS blok dodelio novac za organizovanje manifestacije “Tradicionalne tehnike i veštine izrade proizvoda”, u Kaću 8. juna 2019. godine.

Kao što se može videti na sajtu Sekretarijata, ukupno je na konkursu za održavanje tradicionalnih manifestacija u Vojvodini predviđeno 25 miliona dinara. Najmanji iznos po prijavi je 10.000 dinara, a najveći milion dinara. Pokrajina je na ovom konkursu udruženjima sufinansirala organizovanje naučno-stručnih skupova, studijskih putovanja, seminara, radionica… Takođe, podržala je organizovanje sajmova i izložbi u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i organizovanje manifestacija sa svrhom očuvanja tradicionalnih zanata i proizvodnje lokalnih proizvoda.

Međutim, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sufinansirao je i manifestaciju – krajišku kosidbu u Bukovcu, koja suštinski za cilj nema očuvanje tradicionalnih zanata i proizvodnju lokalnih proizvoda. Godinama unazad ova se manifestacija održava kako bi se, po rečima zvaničnika koji su je dosad otvarali, “sačuvale uspomene, običaji i kultura predaka”. Organizuje se takmičenje u košenju trave, “sportsko-viteške discipline”, zabavni program…

Upravo je među udruženjima građana koja su od Pokrajine dobila najviše para i Zavičajno udruženje “Manjača” iz Bukovca. Ugovor sa Sekretarijatom za poljoprivredu potpisao je Dragomir Milić, predsednik “Manjače”. Na ime sufinansiranja za realizaciju manifestacije Zavičajni zbor-kosidba u mestu Bukovac, 15. 06. 2019. iz budžeta Pokrajinske vlade namenjenim poljoprivredi otišlo je, prema saznanjima Vojsa, 400.000 dinara. Kako se može videti na snimku objavljenom na jutjub kanalu, a i po najavi organizatora, u okviru 19. Zavičajnog zbora – kosidbe, u organizaciji Zavičajnog udruženja „Manjača“ iz Bukovca i Saveza krajiških udruženja, održana su takmičenja u bacanju kamena s ramena, navlačenju konopca, varizanju, klisanju i krmanju. Prema rečima organizatora, manifestacija Zavičajni zbor organizuje se u cilju očuvanja krajiške tradicije i kulture, a petu godinu zaredom Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji podržava je kao svoju redovnu programsku aktivnost.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu 300.000 dinara dao je i udruženju građana Sveti Hubert – Klub Srbije iz Novog Sada za organizovanje konferencije Sveti Hubert koja se održava od 15. do 17. avgusta. Predsednik ovog udruženja je Aleksandar Đurđev. Prema podacima Agencije za privredne registre i Registra političkih partija Đurđev, koji je s Pokrajinom potpisao ugovor o sufinansiranju konferencije, zastupnik je stranke Srpska liga – Nova srpska desnica.

Novac je na ovom konkursu dodeljen i udruženjima koja nemaju sajtove, o čijim aktivnostima nema dostupnih informacija i koja nemaju internetske prezentacije, odnosno fejsbuk stranice. Neke od tih organizacija već su, prema pisanju novosadskih medija, dobijale pare na gradskim konkursima. Tim konkursima predviđeno je da udruženja na svojim sajtovima moraju da objavljuju informacije o aktivnostima u okviru projekata finansiranih iz gradskog budžeta, ali o njima najčešče nema traga.

Jedno od takvih udruženja je Inicijativa mladih Novosađana. Za manifestaciju Festival zimnice, koja bi trebalo da se održi 7. i 8. decembra u Novom Sadu Pokrajina će dati 374.000 dinara. Inicijativa mladih Novosađana nema sajt, Fejsbuk stranicu, niti su njene dosadašnje aktivnosti vidljive.

Novosadska fabrika znanja iz Futoga takođe je dobila novac na konkursu za mlade koji je raspisao Grad Novi Sad, premda ni o njenom radu nema dostupnih informacija. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dodelio je ovom udruženju 370.000 dinara za manifestaciju Sajam cveća i rasadnog bilja, koja bi trebalo da se održi 2. i 3. novembra ove godine u Novom Sadu.

Među organizacijama koje su na pokrajinskom konkursu dobile najveću podršku je Udruženje građana Fokus, kojem je, prema saznanjima VOICE-a, dodeljeno 380.000 dinara, za manifestaciju Festival stočne hrane i opreme. Centar za razvoj je za realizaciju manifestacije Selo u gradu, koja bi trebalo da se održi 15. septembra dobio 300.000 dinara. Toliko je uplaćeno i na račun Udruženja građana Svetska tamburaška asocijacija Novi Sad, za Etno sokak u sklopu Tamburica festa 2019.

Udruženje građana Moj atar dobilo je 200.000 dinara za Sajam vojvođanskih proizvoda u Zmajevu, od 29. do 30. jula.

Udruženje građana Centar za očuvanje tradicije i unapređenje multikulturnog društva i ženskog stvaralaštva Integra 21 takođe je dobilo 200.000 dinara za manifestaciju – Program i izložba tradicionalnih jela u Kisaču, 1. septembra 2019.

Isti iznos dodeljen je Udruženju građana Centar za razvoj Šajkaške, za “Dunavski festival” od 28. avgusta do 1. septembra ove godine u Novom Sadu. Ispred ovog udruženja ugovor s Pokrajinom potpisao je Danijel Kulačin, sekretar odborničke grupe Treće Srbije u novosadskom parlamentu 2013. godine.

Inače, kako se navodi u odluci za dodelu sredstava na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, na ovaj konkurs stiglo je 280 prijava. Obrazovne i naučnoistraživačke ustanove podnele su 14 prijava, lokalne samouprave 28, a udruženja 238. Na konkursu su prošle sve obrazovne i naučnoistraživačke ustanove, 27 lokalnih samouprava i 224 udruženja.

Ekipa VOICE, (na naslovnoj fotografiji Saša Igić, foto: novisad.rs